Consum

Facua desmenteix que els supermercats apugessin preus dies abans de la rebaixa de l’IVA

L’organització ha detectat aquesta trampa només en 12 productes a Hipercor i Carrefour

El secretari general de l’entitat torna a denunciar quatre cadenes per no aplicar la reducció de l’impost

Facua desmenteix que els supermercats apugessin preus dies abans de la rebaixa de l’IVA

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Contra la intuïció dels consumidors i el discurs difós per xarxes socials, les grans cadenes de distribució no van apujar el preu dels seus productes dies abans que entrés en vigor l’obligació de reduir-lo. Així ho ha assegurat aquest dijous l’organització de consumidors Facua, que ha confessat que va portar a terme una primera anàlisi de preus el mateix dia en què el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar que baixaria l’IVA de determinats productes alimentaris a partir de l’1 de gener. La comparació d’aquelles dades amb les que es van recollir després a principis de gener no generen dubtes: només dos supermercats van apujar preventivament el preu de 12 productes en total.

«O perquè no van voler fer trampes, o perquè no els va donar temps, les cadenes no van aplicar pujades de preu tret d’algunes excepcions», ha plantejat el secretari general de Facua, Ruben Sánchez. En qualsevol cas, ha insistit, no és generalitzat. «No podem plantejar que les grans cadenes van inflar el preu just abans de la mesura», ha atallat en resposta a preguntes i comentaris de socis de l’entitat.

Les excepcions són Hipercor i Carrefour. La primera va apujar el preu de sis mostres de llegums marca El Corte Inglés, i la segona, de sis tipus de fruites i verdures. En aquests 12 casos, Facua ha identificat que la rebaixa de l’IVA es va aplicar sobre el preu més car. En canvi, l’organisme va detectar altres productes que s’havien encarit just aquella setmana prèvia a acabar l’any, però són increments que relacionen més amb la nit de Cap d’Any, ja que la rebaixa de l’IVA obligatòria amb el canvi d’any es va aplicar sobre el preu original, és a dir, el més baix.

Nova denúncia

Independentment d’aquesta concessió, l’entitat havia convocat els mitjans de comunicació per denunciar que s’havien detectat més incompliments en la rebaixa de l’IVA. El secretari general de Facua, que va anunciar la setmana passada una denúncia a set cadenes per tenir aliments al mateix preu de venda que el 31 de desembre, ha assegurat aquest dijous que la majoria ha corregit la situació, però que, malgrat això, continuen tenint rebaixes mal aplicades en aliments que no es van fer públics llavors.

Notícies relacionades

«Quan difonem públicament les irregularitats, es corregeixen en tots els casos, però el que no està difós no està corregit en cap cas», ha denunciat Sánchez. Els assenyalats en aquesta segona denúncia són Carrefour, Alcampo, Hipercor i Dia, que tenen 11 productes d’alimentació sense la rebaixa de l’IVA.

El secretari general de Facua ha aprofitat per recordar, atès el nombre de petits establiments que asseguren que no abaixen el preu perquè els seus proveïdors els hi venen més cars, que aquests preus han d’estar congelats mínim quatre mesos i que cap part de la cadena els pot inflar, tret que demostri un increment dels costos.