Consum

Facua denuncia set grans cadenes de supermercats per no abaixar el preu de diversos aliments

Els 50 productes (i els seus supermercats) que no repercuteixen la baixada de l’IVA

Baixada de l’IVA: així s’ha notat en alguns productes de Mercadona, Carrefour, Dia, Lidl i Alcampo

Segons la seva anàlisi, Dia i Carrefour són les companyies amb més irregularitats, amb un 17% i un 10% d’articles que no compleixen amb la rebaixa

Facua denuncia set grans cadenes de supermercats per no abaixar el preu de diversos aliments

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

L’organització de consumidors Facua denunciarà aquest dijous davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) set grans cadenes de supermercats per no complir la norma que els obliga a rebaixar l’IVA d’una sèrie d’aliments bàsics i que això es noti en el preu de venda final. L’entitat ha vigilat el cost d’aquests articles a Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona i ha detectat irregularitats en totes excepte Mercadona, si bé a Hipercor les relacionen més amb un error puntual.

De fet, en el cas del supermercat vinculat a El Corte Inglés només s’ha detectat una falta relacionada amb les maduixes entre 76 preus analitzats. En canvi, la taxa d’incompliment és del 17% a Dia (14 productes de 81 no complien la regla de la baixada de l’IVA), el 10% a Carrefour (11 de 113); el 8,6% a Eroski (8 de 92) i Lidl (6 de 70); el 7,8% a Aldi (5 de 64) i el 6,25% a Alcampo (6 de 96).

En la majoria dels casos, l’acusació és que aquestes empreses estan cobrant per aquests productes el mateix que els últims dies del 2022, amb la qual cosa no estarien repercutint la reducció de l’IVA sobre el producte acabat. Tanmateix, dels 50 incompliments, n’hi ha 7 que són casos d’articles que s’han encarit.

«Demanem a la CNMC que investigui les pràctiques, que obri expedients sancionadors i que investigui si els preus aplicats suposen un augment dels marges de benefici empresarial, que és el que prohibeix la regulació o si està justificada per increments en els costos d’aquests productes en concret», ha reclamat el secretari general de Facua, Rubén Sánchez. «Ens preocupa que els comerciants de barri, el forner o el peixater, no hagin repercutit la baixada de l’IVA, hem de dir-los que ho han de fer –ha afegit aquest portaveu–. Però la nostra principal preocupació és que qui ens està empobrint, que són les grans cadenes de distribució, compleixin la normativa».

Intervenció de preus

Notícies relacionades

Sánchez ha aprofitat per recordar que Facua es decanta per una intervenció més directa dels preus, no per una rebaixa de l’IVA que es tradueix en un estalvi de cèntims en cada producte per al consumidor. «La mesura que reclamàvem és una intervenció dels preus en aplicació de l’article 13 de la llei de comerç minorista de l’any 1996», ha tornat a insistir avui. «Els consumidors no estan notant la baixada de l’IVA de forma contundent», ha afirmat.

De tota manera, el secretari general de l’organisme ha assegurat que Facua continuarà monitoritzant els preus els pròxims mesos i ha reclamat tant a la CNMC com a les comunitats autònomes que facin el mateix. «S’han de sumar els esforços de tothom per controlar el mercat», ha assenyalat.