Projectes d’Iberdrola

Energia renovable, agricultura i ramaderia: la simbiosi és possible

La coexistència de cultius i pastura i instal·lacions solars fotovoltaiques està avançant cap a la sostenibilitat dels dos sectors

Energia renovable, agricultura i ramaderia: la simbiosi és possible
4
Es llegeix en minuts

L’energia solar i el sector primari estan demostrant que no només conviuen en un mateix espai, sinó que es complementen i es beneficien de cada una de les seves actuacions. El doble ús del terreny per a agricultura i energia alleuja la pressió sobre els ecosistemes i la biodiversitat, que es veuen afectats quan s’amplien les zones de cultiu. Iberdrola treballa en nombroses iniciatives que conjuguen la instal·lació de projectes renovables amb la generació i aprofitament dels serveis ecosistèmics generats en les seves plantes, com són l’aprofitament ramader, l’apicultura i cultiu d’aromàtiques. El desenvolupament de plantes fotovoltaiques s’estan convertint en veritables refugis per a la biodiversitat, a través de la creació i conservació d’ecosistemes i a l’absència d’activitat humana a l’interior dels recintes.

Projecció de futur

A través del programa internacional de ‘start-ups’ d’Iberdrola, Perseo, la companyia recolza solucions que combinen les plantes fotovoltaiques amb la viticultura, els arbres fruiters, el benestar animal i el regadiu. Per exemple, la iniciativa de l’empresa espanyola EcoEnergías de la Guadiana ha desenvolupat un projecte pilot per combinar el cultiu de tomàquets sota estructures fixes o retràctils que suporten panells solars, permetent mitigar l’estrès de les plantes per calor i disminuint els danys per calamarsa, a més d’estalviar aigua i millorar els resultats de la collita. 

El projecte Winesolar, sorgit de la col·laboració entre tres empreses espanyoles: Techedge (solucions tecnològiques avançades), PVH (fabricant de seguidors i estructures per a panells solars) i els cellers Gonzalez Byass, pretén protegir a les vinyes generant ombra gràcies a un seguidor intel·ligent. Les plaques que s’han instal·lat a les vinyes val·lisoletanes de Gonzalez Byass, integrades al paisatge, creen ombra i un microclima idoni davant l’estrès, tant tèrmic com hídric, que poden patir les vinyes, afavorint la seva resiliència al canvi climàtic.

A l’ombra

Un altre projecte respectuós amb el medi ambient s’ha portat a terme a Puebla de Guzmán (Huelva) i a Nuñez de Balboa (Badajoz), on Iberdrola, en col·laboració amb Tesela Natura ha desplegat en les plantes fotovoltaiques 270 ruscos que han allotjat més de 13 milions d’abelles. Aquesta planta va ser la primera d’aquestes característiques a obtenir el segell de sostenibilitat de l’UNEF. 

El projecte, que continuarà desenvolupant-se en altres plantes fotovoltaiques d’Iberdrola a Espanya, persegueix demostrar com la ubicació de pol·linitzadors en instal·lacions renovables pot millorar l’estabilitat dels ecosistemes i potenciar el rendiment dels cultius de les terres agrícoles circumdants. Als parcs fotovoltaics, les abelles compten amb terrenys lliures d’herbicides i químics agraris, ja que el creixement d’herbes es controla mitjançant el pasturatge de bestiar. Així mateix, aquestes iniciatives generen zones ecològiques que permeten estudiar com el cultiu de plantes aromàtiques –mil flors, romaní, ginesta i farigola– incrementa la qualitat de la mel. 

El parc eòlic de la muntanya Forgoselo a Galícia compta amb més de 500 vaques i més d’un centenar de cavalls. Són diversos els ramaders que deixen els seus animals pastar lliurement entre els 37 aerogeneradors que proveeixen d’energia més de 7.000 llars. A més, aquest espai de gran riquesa ambiental compta amb rutes que poden fer-se a peu o amb bicicleta i compta amb diversos miradors. Les vies que es mantenen obertes per accedir al parc eòlic també beneficien els ramaders que poden pujar fàcilment a la muntanya per donar menjar als animals. 

A Extremadura, la planta de Núñez de Balboa a Usagre (Badajoz), veu pastar als terrenys de la instal·lació més de 1.200 ovelles i, de forma rotativa, permet a les espècies vegetals anar creixent. A més, durant els mesos de més calor, els animals es beneficien de l’ombra de les plaques, on descansen i s’alleugen de les altes temperatures de la zona. Aquesta planta compta amb 500 MW de potència: és la més gran d’Europa i la més gran que Iberdrola té en marxa al món.

Un planeta més net

Alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, el paper d’Iberdrola és clau. Actua com a agent de canvi social i de transformació en el sector energètic. «Volem continuar construint, cada dia i en col·laboració, un model energètic més elèctric, saludable i accessible», afirmen des de l’energètica, amb els ODS 7 i 13 per bandera.

El compromís amb el benestar de les persones i la preservació del planeta és total, constatant un model energètic més elèctric que passa per l’abandonament dels combustibles fòssils i generalitzar l’ús de les fonts d’energia renovables, l’emmagatzematge eficient d’energia, les xarxes intel·ligents i la transformació digital. 

Notícies relacionades

La transició cap a una economia neutra en carboni és una realitat d’Iberdrola. La companyia assegura que en uns anys es podrà aconseguir: és tecnològicament possible, econòmicament viable i socialment necessari. Per a això, des de fa 20 anys i amb una inversió superior als 120.000 milions d’euros, el grup s’ha compromès a liderar aquesta transició energètica. 

Aquest model energètic sostenible que proposa Iberdrola, aposta per la descarbonització i electrificació de l’economia, a més de per la innovació. S’alinea directament amb els processos de l’economia circular a través de la reducció d’emissions, l’ús de recursos renovables per a la producció, la millora de l’eficiència, l’optimització de recursos, i la maximització de l’aprofitament dels residus