Pagament de deutes

¿Què hem de fer quan l’Agència Tributària de Catalunya ens reclama un deute?

L’ATC facilita a la ciutadania diversos canals telemàtics per al pagament de deutes: la seu electrònica, l’assistent virtual i el telèfon 012, a més de l’opció d’assistència presencial

¿Què hem de fer quan l’Agència Tributària de Catalunya ens reclama un deute?
2
Es llegeix en minuts

Quan un ciutadà contrau un deute amb una administració –ja sigui un tribut, una multa o d’altres– i no el paga dins del corresponent termini voluntari, automàticament s’inicia el període executiu de pagament. Això significa que el seu cobrament comportarà recàrrecs i es farà de manera forçosa, podent arribar fins i tot a l’embargament de béns i drets.

A Catalunya, molts dels deutes contrets pels contribuents amb altres administracions catalanes són gestionats en període executiu per l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Amb l’objectiu de simplificar i agilitar els tràmits, des de fa anys l’ATC realitza una aposta decidida per potenciar la interacció amb el contribuent per mitjans electrònics. Una aposta, precisament, que s’ha tornat encara més necessària avui dia per evitar desplaçaments en temps de pandèmia.

En el cas de la recaptació executiva, l’ATC posa a disposició de la ciutadania diversos canals per realitzar el pagament telemàtic, a més d’oferir l’opció presencial, amb cita prèvia, en els 181 punts d’atenció que actualment té desplegats a tot el territori, i el telèfon 012 per sol·licitar informació.

¿Què ha de fer una persona que rep una notificació d’un deute executiu per part de l’Agència Tributària de Catalunya? En primer lloc, llegir-la amb deteniment. La notificació detalla els recàrrecs aplicables i –molt important– inclou una carta de pagament amb el recàrrec reduït del 10% per pagar en un termini breu. En segon lloc, cal prestar atenció als terminis de pagament. 

A fi d’obtenir més informació sobre els següents passos que cal fer, el contribuent disposa de tres canals:

  1. La via telemàtica, mitjançant la seu electrònica de l’Agència (atc.gencat.cat), on podrà ser atès per un assistent virtual que l’informarà de manera personalitzada sobre la recaptació executiva i els deutes pendents. 

  2. A la seu electrònica de l’Agència, en l’apartat «Consulta del deute», podrà accedir a la informació sobre el deute que l’ATC li reclama. A la pestanya «Dades addicionals» trobarà el detall de la informació. Per exemple, en el cas de deutes corresponents a sancions de trànsit en període executiu, trobarà el detall sobre la data i lloc de la infracció, la matrícula del vehicle, etc.

  3. També a la seu electrònica de l’ATC pot optar per omplir un formulari de contacte si desitja fer qualsevol consulta. 

Altres opcions per informar-se són trucar al telèfon 012 (en el cas que el contribuent no pugui identificar a què correspon el deute reclamat), o bé recórrer a l’assistència presencial a les oficines de l’ATC, sol·licitant cita prèvia.

Pagament de deutes 

Pagament de deutes Una vegada la persona s’ha informat sobre la naturalesa i l’import del seu deute, pot pagar-la, també, per diversos canals: per internet, telefònicament o presencialment. Cal tenir en compte, no obstant, que per fer-ho és necessari disposar del número de justificant, de l’import i del NIF del titular del deute, unes dades que conté la carta de pagament corresponent.

El pagament per internet pot fer-se a la seu electrònica de l’ATC a través d’un sistema d’identificació digital (idCAT Mòbil, idCAT Certificat, DNI electrònic, entre d’altres) i també sense identificació digital.

Respecte al pagament presencial, es pot fer directament a les entitats financeres col·laboradores de l’ATC, a les oficines de Correus informatitzades —mitjançant gir postal— o a les oficines de l’Agència, amb cita prèvia.

Notícies relacionades

Finalment, també es pot fer el pagament per telèfon, a través del 012, amb targeta bancària.

Per ampliar la informació sobre el pagament de deutes, es pot consultar la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya: atc.gencat.cat.

Temes:

Generalitat