La Terra entra en números vermells

Avui s'assoleix el Dia de la Sobrecapacitat 2019

55194892

55194892

2
Es llegeix en minuts
D. R. / Barcelona

Aquest 29 de juliol la Terra entrarà en dèficit ecològic. És el conegut com a 'Overshoot day' o 'Dia de la Sobrecapacitat’,la data que fixa el moment en què la humanitat ha consumit tots els recursos naturals que el nostre planeta és capaç de regenerar en un any.

Aigua, aliments, fusta, combustibles fòssils, emissions de carboni... En l’actualitat la humanitat consumeix les riqueses que genera la Terra fins a 1,75 vegades més ràpid del que els ecosistemes són capaços de regenerar.

Es tractad’una dada que es registra des dels anys 70, però que ha avançat de forma alarmant en els últims vint anys com a conseqüència de l’augment de l’explotació dels recursos del planeta, l’increment de la població mundial i els efectes del canvi climàtic.  L’any 1987 es va fixar per al dia 19 de desembre; el 2000 es va situar l’1 de novembre i aquest any ja s’ha establert el 29 de juliol com a data límit.

L’aigua, un recurs amenaçat

A escala global, en els últims 50 anys l’extracció d’aigua del subsol s’ha triplicat al món. Entre 2011 i 2050 es preveu que la població mundial passi de 7.000 a 9.000 milions d’habitants, segons l’informe de població de les Nacions Unides, un factor que serà determinant en la demanda futura d’aigua. Per alimentar tota aquesta població, la producció d’aliments haurà de créixer en un 70%.

Tot allò que mengem o bevem –ous, o qualsevol beguda com el vi o la cervesa– requereix aigua. De fet, el 92% de l’aigua que es consumeix diàriament s’utilitza per produir aliments.

De vegades, l’aigua forma part del mateix producte mentre que en d’altres ha sigut necessària en el procés de fabricació.  La indústria la utilitza en la majoria dels processos industrials: en refrigeració, dissolució de matèries, neteja, etcètera.

El paper, els plàstics, la roba, els cotxes i la immensa majoria dels objectes que ens envolten són consumidors d’aigua. És l’anomenada empremta hídrica. Per exemple, segon l’organització Water Footprint Network, es calcula que es necessiten 109 litres d’aigua per a una copa de vi de 125 ml; 560 litres per produir un quilogram de taronges i 4.325 litres per a un quilogram de carn de pollastre.

Un altre futur és possible

El canvi climàtic té un impacte directe cada vegada més gran en el nostre dia a dia i és a causa de causes naturals, però sobretot a l’acció de l’home. El món industrialitzat ha provocat que la concentració de gasos en l’atmosfera hagi augmentat gairebé un 30% durant l’últim segle, arribant al nivell d’emissions més alt de la història.

Per minimitzar els efectes del canvi climàtic, la convenció de les Nacions Unides celebrada el 2015 a París va arribar a un acord per combatre l’escalfament del planeta. Però la lluita contra el canvi climàtic requereix la suma de sinergies entre tots els actors implicats: administracions, empreses i ciutadania.

Notícies relacionades

Petits gestos com ara fer un ús responsable de l’aigua i de l’energia a casa, apostar per mitjans de transport sosteniblereduir el consum i escollir productes i serveis amb un baix impacte ambiental, ajuden a combatre el canvi climàtic.

Aigües de Barcelona, compromesa en la lluita contra el canvi climàtic i el foment del desenvolupament sostenible, ha establert mesures i objectius ambiciosos en àmbits com la reducció de l’empremta de carboni, que ha disminuït un 40,6% des del 2015, el foment de les energies renovables i de la mobilitat sostenible, amb la flota de vehicles elèctrics més gran de Barcelona.

Temes:

Aigua