Infertilitat femenina

Sant Joan de Déu assaja el primer tractament per a la síndrome de l’ovari poliquístic

La malaltia és la causa més comuna d’infertilitat femenina i afecta entre el 5 i el 10% de les dones

Paula Romero: «Des dels 12 anys que prenc pastilles anticonceptives i per fi noto que un fàrmac m’ajuda de veritat»

Sant Joan de Déu assaja el primer tractament per a la síndrome de l’ovari poliquístic
3
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona està participant en un assaig clínic per desenvolupar el primer tractament contra la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP). La malaltia afecta entre el 5 i el 10% de les dones i persones gestants en edat fèrtil i és desconeguda per una gran part de la població, malgrat ser la causa més freqüent d’infertilitat femenina.

Fins ara, el 98% de les dones que pateixen SOP són receptades amb pastilles anticonceptives a fi de frenar les conseqüències físiques de la patologia com l’acné i l’excés de borrissol, però en cap cas tracta els efectes a llarg termini d’aquesta malaltia, com la infertilitat o el risc més gran de patir problemes cardiovasculars, determinats tipus de càncer i diabetis de tipus 2. 

El fàrmac podria sortir al mercat a mitjans del 2026

«Abans, per a molts ginecòlegs, la vida, i els problemes, començaven després de la regla», explica la doctora Lourdes Ibáñez, coordinadora de l’estudi a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. La síndrome es manifesta després de la regla, però això «no significa que la malaltia sorgeixi aquell mateix dia». De fet, la síndrome es pot donar durant el període neonatal, assegura la doctora.

Excés de greix

Excés de greixL’estudi –denominat SPIOMET4HEALTH, emmarcat dins del programa Horizon 2020 i finançat per la Comissió Europea– se centra en la causa primordial del SOP: l’excés de greix en punts on no hauria de ser, el que es diu grassa ectòpica o fora de lloc. En aquest sentit, la medicació redistribueix aquest greix per poder solucionar tots els problemes que després desencadena el SOP, com la irregularitat de la menstruació, el borrissol corporal excessiu i l’acné. 

Una vegada solucionat el greix ectòpic, a poc a poc el cos torna a la normalitat: torna la menstruació perquè l’ovari torna a posar-se en marxa, factor que amb les pastilles anticonceptives no s’aconsegueix, ja que amb aquestes deixa de funcionar. De fet, el fàrmac estudiat és un proconceptiu: té l’objectiu de restaurar el funcionament de l’ovari i la fertilitat. 

Estudi europeu

Estudi europeuDesprés d’una investigació de prop de 20 anys de treball i diversos estudis pilot de petits grups de pacients d’entre 60 i 70 persones, actualment s’està replicant a set hospitals de diferents punts d’Europa per comprovar el seu funcionament a gran escala i amb múltiples variables, com l’edat i l’ètnia.

El medicament està format per tres fàrmacs concentrats en una única pastilla. I, per provar la seva eficàcia de la manera més objectiva possible, s’ha separat de manera equitativa a totes les pacients que participen en l’estudi en quatre grups: un pren el comprimit amb un fàrmac, el segon amb dos, el tercer amb tres, i el quart amb cap. Així doncs, ni les pacients ni els metges saben de quin grup formenpart –únicament en tenen coneixement els que controlen l’estudi de manera externa–, per la qual cosa «té més valor el resultat, ja que ho fas a cegues», afirma la doctora Lourdes Ibáñez. 

L’estudi s’està portant a terme a Catalunya tant a Barcelona (Hospital Sant Joan de Déu) com a Girona (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta). El primer hospital espera reclutar 70 pacients i el segon 46. Així mateix, l’assaig reuneix un consorci de 17 organitzacions i grups d’investigació clau que treballen en la síndrome de l’ovari poliquístic a tot Europa. També s’estan desenvolupant investigacions a Itàlia, Dinamarca, Turquia, Àustria i Noruega.

Sortida al mercat

Notícies relacionades

Sortida al mercatEl fàrmac final podria sortir al mercat a mitjans del 2026, ja que el període d’inclusió per participar en l’estudi acaba el 30 d’abril del 2024, i la durada del tractament és d’un any. Així doncs, una vegada finalitzat l’estudi, si tot continua de manera correcta, es trigaria un any més a comercialitzar-se.

Un avantatge del futur del tractament és que l’Agència Europea del Medicament (EMA) ja ha revisat el protocol de l’estudi i han arribat a un acord, per la qual cosa ja s’ha salvat el primer escull de cara a la seva aprovació. «Si surt bé, anirem directes, més fàcil tot», assegura la doctora.

Temes:

Estudi