Elon Musk prepara el segon intent de llançament del seu coet Starship després de l’explosió del primer

REUTERS /Joe Skipper

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El coet més potent mai construït per la nostra espècie continua intentant alçar el vol. El mes d’abril passat, després d’una carrera a contrarellotge i un compte enrere d’infart, el primer intent d’enlairament de la nau Starship de SpaceX va acabar amb el coet fet miques tan sols uns minuts després de l’enlairament. Ara, set mesos després d’aquest esdeveniment, l’empresa d’Elon Musk es prepara per intentar-ho de nou. El govern dels Estats Units acaba d’autoritzar el segon intent de llançament de la missió. Serà divendres vinent 17 de novembre a partir de les 14.00 (hora peninsular espanyola) des de la base espacial Starbase i es podrà seguir per ‘streaming’ a totes les xarxes socials de SpaceX.

El pla és el següent. La nau s’enlairarà des de la base espacial de Space X situada al sud de Texas, pròxima a la platja de Boca Chica i a uns 30 quilòmetres de la ciutat de Brownsville. El trajecte estimat serà aproximadament una hora i mitja. Si tot es desenvolupa segons el planejat, la nau hauria de sobrevolar els oceans Atlàntic, l’Índic i el Pacífic. Segons expliquen els responsables de la missió, el propòsit d’aquesta prova és avaluar els motors, el propulsor, el coet i els diferents escuts tèrmics de la nau, així com els diferents circuits clau per garantir l’èxit de la missió.

Les imatges més destacades d’aquesta missió es podran capturar durant l’enlairament, a l’inici del vol de la Starship, així com en els moments previs a l’aterratge del propulsor i del coet en dues ubicacions diferents del planeta. És rellevant assenyalar que aquesta aeronau, a diferència de moltes de les disponibles ara mateix al mercat espacial, ha sigut dissenyada amb la capacitat de ser completament reutilitzable i d’operar en ambients tan crítics com el buit de l’espai. Si el viatge de Starship acaba amb èxit, els experts creuen que aquest vol inaugural podria marcar un abans i un després en la història de l’exploració espacial.

Primer intent fallit

Notícies relacionades

El primer intent d’enlairament d’aquesta nau espacial va tenir lloc el 20 d’abril de 2023. Aquesta nau espacial va aconseguir enlairar-se amb èxit des de la base espacial Starbase. No obstant, quan tan sols portava uns segons de trajectòria, va patir una explosió inesperada. Des de SpaceX van explicar el succés a través d’un eufemisme: «Com si la prova de vol no fos prou emocionant, Starship va experimentar un ràpid desmuntatge no programat abans de la separació del coet i el propulsor». Malgrat tot, els responsables de la missió van aplaudir «l’aprenentatge» d’aquest primer llançament i van afirmar que es disposaven a estudiar el que havia passat per millorar de cara a següents intents. 

Aquest vehicle gegant continua aspirant a inaugurar un nou capítol en la història de l’exploració espacial en el qual podríem veure missions cada vegada més ambicioses cap a la Lluna, Mart i qui sap si més enllà. Des de SpaceX, l’empresa responsable d’aquest projecte, afirmen que continuen compromesos amb «aconseguir que la vida sigui multiplanetària». Starship també aspira a convertir-se en una dels nous vehicles que protagonitzaran la ‘reconquesta’ de la Lluna. El mòdul d’aterratge d’aquest coet, també dissenyat per SpaceX, ha sigut seleccionat per l’agència espacial nord-americana NASA com l’encarregat de portar «la primera dona i al pròxim home a la Lluna» com a part del programa espacial Artemis. Si tot avança segons el previst, l’enlairament d’aquesta missió està previst el 2025.