Conjunció planetària

¿Quin dia de maig es produeix el petó de la lluna i Júpiter, amb Mercuri com a testimoni d’excepció?

  • Eclipsi lunar i pluja de meteors del cometa Halley: esdeveniments astronòmics del maig

  • Venus i Júpiter alineats: el petó planetari que s’ha pogut veure a simple vista

¿Quin dia de maig es produeix el petó de la lluna i Júpiter, amb Mercuri com a testimoni d’excepció?
2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les conjuncions planetàries es produeixen quan dos o més planetes es col·loquen en una línia aproximadament recta al firmament isemblen ser molt a prop l’un de l’altre al cel des de la perspectiva d’un observador a la Terra. Això passa a causa de les diferents velocitats i òrbites dels planetes al voltant del Sol.

En realitat, els planetes no són físicament pròxims entre si, sinó que només semblen estar-ho a causa de la nostra perspectiva des de la Terra. A causa que els planetes tenen diferents períodes orbitals i òrbites inclinades, les alineacions o conjuncions planetàries són esdeveniments relativament rars i no solen durar gaire temps.

Tot i que històricament s’han associat amb esdeveniments astrològics, l’astrologia no està recolzada per la ciència i no hi ha evidència que l’alineació planetària tingui algun tipus d’influència en la nostra vida quotidiana.

La lluna tapa Júpiter

Aquest dimecres, 17 de maig, hi haurà una aproximació entre la lluna i Júpiter. Aquest fenomen permetrà apreciar els dos astres molt a prop al cel. De fet, la lluna passarà davant de Júpiter i el taparà, cosa que el converteix en un dels esdeveniments astronòmics més importants de l’any. A més, Mercuri també formarà part d’aquest esdeveniment, i es posicionarà molt més a prop de l’horitzó. Tot un espectacle celestial que, per desgràcia, només serà visible en algunes parts d’Amèrica i d’Europa, però no en la major part d’Espanya.

Això és a causa que són conjuncions que tenen lloc abans de l’alba i durant un temps bastant curt. De fet, els planetes interiors –com és el cas de Venus o Mercuri, sobre tot aquest últim– només són visibles a prop de la sortida o posta del sol i en general bastant baixos a l’horitzó. Júpiter, per la seva banda, surt a les 6 del matí a la Península, per la qual cosa es podrà veure cap a les 6.30 o les 6.45 hores junt amb Mercuri.

Espectacle efímer

Notícies relacionades

Però la sortida del sol, que serà entre les 6.13 i 6.17 hores (a les províncies de Girona i Barcelona, respectivament) i les 6.57 i les 7.08 hores a Pontevedra i la Corunya farà que s’acabi l’espectacle.

En general dimecres serà un dia amb cel desembarassat a la zona nord de la Península. Tot i això, en algunes regions de la meitat sud podria ser difícil d’observar a causa de la nuvolositat.