Conjunció planetària
¿Quin dia de maig es produeix el petó de la lluna i Júpiter, amb Mercuri com a testimoni d’excepció?
Eclipsi lunar i pluja de meteors del cometa Halley: esdeveniments astronòmics del maig
Venus i Júpiter alineats: el petó planetari que s’ha pogut veure a simple vista

Les conjuncions planetàries es produeixen quan dos o més planetes es col·loquen en una línia aproximadament recta al firmament isemblen ser molt a prop l’un de l’altre al cel des de la perspectiva d’un observador a la Terra. Això passa a causa de les diferents velocitats i òrbites dels planetes al voltant del Sol.
En realitat, els planetes no són físicament pròxims entre si, sinó que només semblen estar-ho a causa de la nostra perspectiva des de la Terra. A causa que els planetes tenen diferents períodes orbitals i òrbites inclinades, les alineacions o conjuncions planetàries són esdeveniments relativament rars i no solen durar gaire temps.
Tot i que històricament s’han associat amb esdeveniments astrològics, l’astrologia no està recolzada per la ciència i no hi ha evidència que l’alineació planetària tingui algun tipus d’influència en la nostra vida quotidiana.
La lluna tapa Júpiter
Aquest dimecres, 17 de maig, hi haurà una aproximació entre la lluna i Júpiter. Aquest fenomen permetrà apreciar els dos astres molt a prop al cel. De fet, la lluna passarà davant de Júpiter i el taparà, cosa que el converteix en un dels esdeveniments astronòmics més importants de l’any. A més, Mercuri també formarà part d’aquest esdeveniment, i es posicionarà molt més a prop de l’horitzó. Tot un espectacle celestial que, per desgràcia, només serà visible en algunes parts d’Amèrica i d’Europa, però no en la major part d’Espanya.
Això és a causa que són conjuncions que tenen lloc abans de l’alba i durant un temps bastant curt. De fet, els planetes interiors –com és el cas de Venus o Mercuri, sobre tot aquest últim– només són visibles a prop de la sortida o posta del sol i en general bastant baixos a l’horitzó. Júpiter, per la seva banda, surt a les 6 del matí a la Península, per la qual cosa es podrà veure cap a les 6.30 o les 6.45 hores junt amb Mercuri.
Espectacle efímer
Notícies relacionadesPerò la sortida del sol, que serà entre les 6.13 i 6.17 hores (a les províncies de Girona i Barcelona, respectivament) i les 6.57 i les 7.08 hores a Pontevedra i la Corunya farà que s’acabi l’espectacle.
En general dimecres serà un dia amb cel desembarassat a la zona nord de la Península. Tot i això, en algunes regions de la meitat sud podria ser difícil d’observar a causa de la nuvolositat.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Salut Aquestes són les conseqüències d'utilitzar la mateixa roba interior dos dies seguits
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump