Bòlids vistos

¿Què són els estranys objectes voladors que estan solcant el cel d’Espanya?

Eclipsi lunar i pluja de meteors del cometa Halley: els esdeveniments astronòmics del maig

Eclipsi penumbral de lluna al maig: ¿Quan, com i on es podrà veure?

¿Què són els estranys objectes voladors que estan solcant el cel d’Espanya?

Archivo

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des del 19 d’abril i fins al 28 de maig, solquen el cel nocturn els eta-Aquàrids, uns meteors ràpids que deixen una estela llarga i brillant i que són un dels fenòmens astronòmics més bonics que es poden veure al maig. No en va és la pluja d’estrelles més important de la primavera.

Els meteorits eta-Aquàrids poden viatjar a uns 238.000 quilòmetres per hora cap a l’atmosfera de la Terra, segons la NASA. Una de les curiositats d’aquest fenomen és que el punt des d’on apareixen és la constel·lació d’Aquari.

Els Aquàrids es produeixen a causa del pas de la Terra per una zona de restes del cometa Halley, que tindrà la proxima òrbita al voltant del Sol l’any 2061. Tenen una taxa d’activitat que ronda entre els 40 i 85 meteors per hora a l’hemisferi nord (on és Espanya) i 100-120 a l’hemisferi sud.

Malgrat que la pluja de meteors serà visible fins al dia 28, el pic tindrà lloc la nit del 5 al 6 de maig. I és els dies pròxims a aquesta data quan són més visibles. És per això que aquests dies s’han pogut veure –i gravar– meteors o bòlids a diferents zones de Catalunya i Andorra, sobretot, com el que s’ha pogut registrar aquest dijous de matinada a Andorra –en concret, i tal com publica en el seu compte de Twitter la Xarxa d’Investigació de Bòlids i Meteorits, a les 2.30 hores TUC (o UTC), que són les 4.30 hores peninsulars:

Notícies relacionades

El compte explica que va ser gravat per David Molner des de Breda (Selva, Girona) «evolucionant a 66 km/s». Però també ha penjat imatges gravades des de les localitats valencianes de Barx i la Drova a les 5.46 hora peninsular o «3 brillants eta-Aquàrids» captats en només un minut (entre les 6 hores i 23-24 minuts hora peninsular) «per Antonio Fernández des de [el Parc Nacional de] Monfragüe, Càceres».

Però ja dies abans el mateix compte de Twitter ha penjat imatges gravades a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental, Barcelona), el dia 2 de matinada, poc abans de l’albada (a les 6.04 hora peninsular).