Política espacial

Rússia fa marxa enrere i anuncia ara que es quedarà a l’Estació Espacial Internacional fins al 2028

L’agència espacial russa va amenaçar d’abandonar aquest projecte el 2024 i llançar-ne un de propi

  • Trenta-tres anys del Hubble: el telescopi miop que va aprendre a fotografiar les estrelles

  • Missió Hypatia: s’enlaira el projecte català per ‘viatjar’ a Mart (des del desert de Utah)

Rússia fa marxa enrere i anuncia ara que es quedarà a l’Estació Espacial Internacional fins al 2028

DPA

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa almenys dos anys que Rússia amenaça de marxar de l’Estació Espacial Internacional: la plataforma extraterrestre que des de fa 25 anys uneix els esforços de les cinc grans agències espacials del planeta i que, fins ara, havia suposat un dels projectes de col·laboració internacional més grans de la història. L’abril del 2021, portaveus del govern rus van anunciar la seva intenció d’abandonar el programa perquè «l’estació està molt obsoleta». El juliol del 2022, el Kremlin va posar com a límit per a la seva retirada el 2024. Aquesta setmana, en un gir inesperat del guió, Rússia ha anunciat que finalment es quedarà a bord del projecte fins com a mínim el 2028.

La notícia ha sorprès, i molt, la comunitat internacional. Sobretot perquè l’últim any, després de la invasió d’Ucraïna i l’escala internacional de tensions, Rússia havia amenaçat més d’una vegada de ‘sabotejar’ els programes de col·laboració espacial «en resposta a les sancions imposades contra les nostres empreses». El febrer del 2022, per exemple, el director de l’Agència espacial russa Roscosmos, Dmitry Rogozin, va ordenar la retirada de tot el seu personal científic i tècnic de la base espacial europea de Kourou, a la Guaiana Francesa; va cancel·lar diverses missions espacials conjuntes amb la NASA i amb Europa; i fins i tot va arribar a amenaçar d’‘estavellar’ la plataforma internacional contra la superfície terrestre.

L’últim any, Rússia ha cancel·lat diverses missions i programes de col·laboració espacial

Els responsables del programa espacial rus van explicar llavors que el seu pla de futur passava per llançar més programes independents com, per exemple, una missió pròpia a Mart i el desenvolupament d’una estació espacial pròpia. Aquest últim projecte, anunciat com la joia de la corona del programa rus, hauria de començar a desplegar-se a partir del 2025 i, si tot va segons el previst, hauria de ser operativa el 2035. Rogozin va afirmar que l’estació russa serviria principalment per a missions científiques pròpies però que, arribat el cas, també podria «complir propòsits militars». De moment, segons apunten des de l’agència Sputnik, el disseny d’aquest projecte segueix en marxa tot i que encara no està clar com i quan s’enlairarà.

El futur de l’estació internacional

Fa temps que totes les grans agències a bord de l’Estació Espacial Internacionaldiscuteixen sobre el futur d’aquest projecte. En les últimes setmanes, segons han anunciat a l’uníson, la NASA, l’Agència Espacial Canadenca (CSA), l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Agència d’Exploració Aeroespacial del Japó (JAXA) van acordar estendre la vida estri de l’estació fins al 2030 i, a partir d’allà, començar a desmantellar-la. Tot apuntava que Rússia no participaria en la recta final d’aquest programa però, finalment, Roscomos ha accedit a firmar una pròrroga de l’acord de col·laboració del 2028.

Notícies relacionades

«Es tracta del projecte internacional més gran i exitós en el camp de l’espai i ens complau pensar que un laboratori tan únic pugui continuar la seva feina», ha afirmat Iuri Borisov, el nou responsable de l’agència espacial russa, després d’anunciar la decisió de Rússia de quedar-se a bord de la plataforma internacional. L’administrador de la NASA, Bill Nelson, per la seva banda, va expressar els seus desitjos que «russos i nord-americans treballin junts fins que l’estació sigui completament desmantellada». «Aquest projecte el construïm junts i hem d’operar-lo junts», va afirmar Nelson al ser interpel·lat sobre els futurs plans de col·laboració amb Rússia en aquest projecte espacial.

«Aquest projecte el construïm junts i hem d’operar-lo junts»

Bill Nelson, NASA

L’Estació Espacial Internacional, de fet, va començar a dissenyar-se com un projecte de cooperació internacional enfocat, sobretot, a «llimar asprors» entre els Estats Units i Rússia després de dècades de competència desenfrenada per la ‘conquista’ de la Lluna i l’escalada de tensions de la Guerra Freda. En aquests moments, després de gairebé 25 anys de recorregut (i polèmiques), aquesta plataforma ha acollit 266 astronautes de 20 països i s’ha convertit en un veritable símbol de col·laboració transfronterera

Temes:

Espai Rússia NASA