Conjunció astronòmica

Venus i Júpiter alineats: el petó planetari que s’ha pogut veure a simple vista

Així s’ha vist l’alineació Venus-Júpiter a Barcelona

Venus i Júpiter alineats: el petó planetari que s’ha pogut veure a simple vista

Efe / Peter Komka

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La conjunció o alineació de planetes es produeix quan diversos planetes es col·loquen en una línia aproximadament recta al firmament. Això passa a causa de les òrbites dels planetes al voltant del sol i la perspectiva des de la Terra. A causa que els planetes tenen diferents períodes orbitals i òrbites inclinades, les alineacions planetàries són esdeveniments relativament rars i no solen durar gaire temps.

Les alineacions planetàries poden ser visibles des de la Terra, i sovint es consideren esdeveniments interessants per als observadors del cel. Tot i això, les alineacions planetàries no tenen efectes significatius en la Terra ni en els éssers humans. Tot i que històricament s’han associat amb esdeveniments astrològics, l’astrologia no està recolzada per la ciència i no hi ha evidència que l’alineació planetària tingui cap tipus d’influència en la nostra vida quotidiana.

S’han alineat Venus i Júpiter, els dos planetes més lluminosos del sistema solar. En aquest sorprenent espectacle astronòmic els dos planetes seran molt visibles des de la Terra i semblaran estar molt a prop l’un de l’altre, gairebé com si es toquessin. Sobretot, des del dia 28 de febrer i fins avui, 2 de març.

No obstant, l’anomenat ‘petó’ entre Venus i Júpiter, que acompanya la posta del sol i és visible a simple vista, també es podrà disfrutar uns dies a partir d’avui, que és quan els dos planetes han estat situats a la distància mínima.

Però si ho observem a través d’un telescopi, podrem apreciar que tan sols es tracta d’un efecte òptic. Tot i que pugui semblar que Venus i Júpiter es troben gairebé fregant-se, la realitat és que es troben separats per aproximadament uns 800 milions de quilòmetres de distància.

Notícies relacionades

Per poder disfrutar d’aquest esdeveniment hem de mirar al cel durant els minuts previs al trenc d’alba avui. Per exemple, avui a les 5.15, hora peninsular espanyola, un parell d’hores abans que es faci de dia, Venus s’ha trobat amb Júpiter a la constel·lació de Piscis a una distància de 29’ 24’’.

Tot i que la conjunció serà perceptible a simple vista i sempre que la climatologia ho permeti, es recomana l’ús de telescopis o binoculars per visualitzar-la amb més nitidesa. Triar un lloc adequat, espaiós i sense contaminació lluminosa serà un element clau a l’hora de disfrutar d’aquest fenomen.