Troballa

Investigadors europeus fan reviure ‘virus zombis’ que van estar 48.500 anys sota el gel

Investigadors europeus fan reviure ‘virus zombis’ que van estar 48.500 anys sota el gel
1
Es llegeix en minuts

El desglaç del mil·lenari permafrost a causa del canvi climàtic podria representar una nova amenaça per als humans, segons investigadors que van reviure gairebé dues dotzenes de virus, inclòs un de congelat sota un llac des de fa més de 48.500 anys.

Investigadors europeus van examinar mostres mil·lenàries recollides del permafrost a la regió russa de Sibèria. Els científics van reviure i descriure 13 nous patògens, als quals van anomenar «virus zombis», i van descobrir que continuaven sent infecciosos malgrat passar molts mil·lennis atrapats sota el terra congelat.

Els científics han advertit durant molt temps que el desglaç del permafrost causat per l’escalfament atmosfèric empitjorarà el canvi climàtic a causa que alliberarà gasos d’efecte hivernacle prèviament atrapats, com el metà. Però el seu efecte sobre els patògens latents és menys conegut.

L’equip d’investigadors de Rússia, Alemanya i França va dir que el risc biològic de reviure els virus que van estudiar era «totalment insignificant» a causa de les soques abordades, principalment les capaces d’infectar microbis d’ameba. La possible reactivació d’un virus que pugui infectar animals o humans és molt més problemàtica, van dir, i van advertir que el seu treball es pot extrapolar per mostrar que el perill és real.

Notícies relacionades

«Per tant, és probable que el mil·lenari permafrost alliberi aquests virus desconeguts al descongelar-se», van escriure en un article publicat en el servei de prepublicacions bioRxiv, que encara no ha sigut revisat per altres científics. «Encara és impossible calcular quant temps es podrien mantenir infecciosos aquests virus un cop exposats a les condicions exteriors, i com de probable serà que trobin i infectin un hoste adequat en l’interval».

«Però el risc sens dubte augmentarà en el context de l’escalfament global quan el desglaç del permafrost es continuï accelerant i més persones poblin l’Àrtic arran dels avenços industrials», van escriure.

Temes:

Virus