Kew Gardens

Descobreixen una nova espècie de nenúfar gegant en un jardí de Londres

L’espanyol Carlos Magdalena, darrere de la troballa, afirma que «si calgués escollir les deu plantes més meravelloses del regne vegetal aquesta en seria una»

Descobreixen una nova espècie de nenúfar gegant en un jardí de Londres

Europa Press

4
Es llegeix en minuts

Un grup d’experts de Kew Gardens, el conegut jardí botànic de l’oest de Londres, ha revelat aquest dilluns que han descobert una nova espècie de nenúfar gegant, el primer a ser registrat des de mitjans del segle XIX.

Els espècimens feia 177 anys que eren a Kew Gardens i 34 anys a l’Herbari Nacional de Bolívia abans que els experts s’adonessin que es tractava d’una nova espècie.

A l’inici, els científics pensaven que es tractava d’una ‘Victoria amazonica’, una de les dues varietats de nenúfars gegants amb un nom que rendeix homenatge a la reina Victòria.

Però després d’una investigació amb un equip que va viatjar des de Bolívia, els experts del jardí britànic han determinat que en realitat es tracta d’una tercera varietat.

A més de ser l’espècie de nenúfar gegant més recent, «Victoria boliviana», que té unes fulles que poden mesurar fins a tres metres de llarg, també és la més grossa del món.

Els anys d’investigacions que han portat a aquest descobriment estan plasmats en un article de la revista Frontiers in Plant Sciences, publicat aquest dilluns.

Les llavors d’aquesta tercera espècie de nenúfar gegant havien sigut donades pels jardins botànics de Santa Cruz de La Sierra i de La Rinconada a Bolívia.

La il·lustradora especialitzada en dibuixos de botànica Lucy Smith, que ha participat en les investigacions, ha explicat que havien crescut, però sense fer-ne referència, en un estany a Kew en els últims quatre anys.

«En realitat hem tingut amagat aquest meravellós secret en vista de tots durant tot aquest temps», ha declarat a l’AFP.

Un espanyol, darrere del descobriment

Carlos Magdalena, investigador, horticultor i treballador espanyol de Kew Gardens, especialitzat en la preservació d’espècies vegetals en via d’extinció, ha qualificat la planta com «una de les meravelles botàniques del món».

L’investigador ha explicat que cada any es descobreixen unes 2.000 espècies de plantes, però que «el que és molt inhabitual, és que una planta d’aquesta mida amb aquest tipus de notorietat sigui descoberta al 2022».

«Això ens mostra com de poc en sabem sobre el món natural», ha destacat. «Aquesta planta (que han anomenat ‘Victoria boliviana’) és tan supericònica... Si calgués escollir les 10 plantes més meravelloses del regne vegetal, aquesta hi seria sempre», remarca Magdalena en declaracions a Efe.

El nom, ‘Victoria boliviana’, fa honor als companys bolivians i a la llar on creix el nenúfar a l’Amèrica del Sud, els ecosistemes aquàtics de Llanos de Moxos.

Els nenúfars gegants tenen una flor que passa del color blanc al rosa durant la nit.

El científic i horticultor botànic asturià ressalta les característiques extraordinàries de la planta: «Un nenúfar de tres metres, en què pots ficar una persona, en què els ocells fan nius, que té flors de 70 centímetres (..) té una espècie d’aura, d’exotisme, no hi ha res amb què comparar-la», assegura.

La primera vegada que va veure l’exemplar va ser en foto, el 2006, i assegura que ja llavors va saber que es tractava d’una nova espècie.

«Una vegada que coneixes una espècie, és com conèixer una persona. Amb només un cop d’ull no fa falta pensar. Un dia jo em vaig trobar una foto d’un jardí de Santa Cruz (...) i em vaig adonar automàticament quan la vaig veure», diu.

Però apunta que aquesta nova espècie, en realitat, ja va ser descoberta i dibuixada per primera vegada pel naturalista Tadeo Haenke durant les expedicions espanyoles de Malaspina el 1801.

Va ser també la primera espècie registrada del gènere ‘Victoria’, si bé llavors no va ser descrita com a espècie científica.

Com a horticultor afirma: «tens un sisè sentit que et diu que alguna cosa no encaixa, però després, quan ho descobreixes, no t’ho pots ni creure. És tan impressionant (...) De sobte descobreixes una cosa que realment ja s’havia descobert, però que tampoc s’havia descobert».

Després d’anys d’estudi, l’equip liderat per l’espanyol, amb l’artista botànica independent Lucy Smith, de Kew, i la investigadora de genòmica de la biodiversitat Natalia Przelomska, juntament amb companys de l’Herbari Nacional de Bolívia, el Jardí Botànic Santa Cruz de La Sierra i els Jardins La Rinconada, van confirmar que, efectivament, era una nova espècie gràcies a l’ús de dades noves.

Notícies relacionades

L’estudi destaca que ‘Victoria boliviana’ és ara el nenúfar més gros del món, amb flors blanques que després es tornen roses, amb pecíols espinosos i amb fulles que creixen fins als 3 metres d’ample en estat natural. El rècord actual el tenen els Jardins La Rinconada a Bolívia, on les fulles van arribar als 3,2 metres.

El jardí de Kew és l’únic del món on els visitants poden admirar les espècies del tipus ‘Victoria’, l’’amazonica’, la ‘cruziana’ i ara la ‘boliviana’.

Temes:

Plantes Londres