Diagnòstic global

Un dia qualsevol, el 16% de la població global té mal de cap

L’anàlisi més gran feta fins ara suggereix que mitja humanitat pateix aquest mal almenys un cop l’any

Las migrañas son la primera causa de discapacidad en menores de 50 años, y pueden hacerse crónicas

Las migrañas son la primera causa de discapacidad en menores de 50 años, y pueden hacerse crónicas

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Ara mateix, per no dir un dia qualsevol, el 15,8% de la població mundial o té mal de cap o en tindrà al llarg del jornada. La meitat dels afectats per aquest malestar el patiran de manera ocasional, mentre que l’altra fracció el patiran com un episodi de migranya. Segons apunta una de les anàlisis més grans fetes fins ara sobre la incidència dels mals de cap, el 52% de la població global pateix d’aquest mal almenys una vegada a l’any i prop del 14% pateix de cefalees recurrents.

L’estudi, publicat aquest mateix dimarts en la revista científica ‘The Journal of Headache and Pain’, ha revisat més de 350 investigacions fetes en els últims 60 anys sobre la incidència de mals de cap en diferents països, contextos i grups d’edat. La revisió d’aquestes dades ha permès als investigadors de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia de Trondheim traçar una radiografia global d’aquest mal que afecta mitja humanitat i que, segons apunten algunes anàlisis, podria estar augmentant.

La radiografia global dels mals de cap apunta que aquest mal és molt més comú entre dones que entre homes. En el cas de les migranyes, s’estima que aquest diagnòstic afecta un 17% de les dones i un 8,6% dels homes. I quant a les cefalees persistents (que duren 15 dies al mes o més), elles també arrosseguen una càrrega més forta (un 6% dels casos, en comparació amb el 2,9%, en els homes).

«La prevalença dels trastorns de mal de cap continua sent alta a tot el món i és una cosa que pot afectar molta gent», explica l’investigador Lars Jacob Stovner, un dels autors d’aquest estudi. «Hem d’esforçar-nos per reduir aquesta càrrega mitjançant la prevenció i un millor tractament. I per mesurar l’efecte d’aquests esforços, també hem de poder monitorar la prevalença i la càrrega en les societats», comenta l’expert.

¿Més mals de cap?

Notícies relacionades

Una de les incògnites que planteja aquesta anàlisi és que, segons apunten diversos estudis publicats en els últims anys, tot indica que la incidència dels mals de cap està augmentant. Però no és clar si aquesta dada és un reflex de la realitat o un miratge creat per les investigacions per si mateix. Segons argumenten els mateixos autors d’aquesta anàlisi, la majoria dels estudis fets sobre la qüestió provenen de països amb alts ingressos i amb bons sistemes d’atenció mèdica i això, a la pràctica, podria haver distorsionat la fotografia global d’aquest mal.

A Espanya, segons apunta un estudi del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), els últims 20 anys sí que s’ha observat un augment de les cefalees tensionals (però no de tots els tipus de mal de cap). Els registres nacionals també assenyalen que 5 milions d’espanyols pateixen migranyes i, entre aquests, prop de 2 milions pateixen mal de cap crònic, amb episodis de dolor que poden durar 15 dies o més al mes.