INVESTIGACIÓ DE LA UNIVERSITAT DE TEXAS

¿Per què les dones pateixen més migranyes que els homes?

L'exposició a la proteïna CGRP a la capa que recobreix el cervell genera mal de cap només en les rosegadores

zentauroepp14774191 ideas dolor de cabeza190408173347

zentauroepp14774191 ideas dolor de cabeza190408173347

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els estudis previs s’havien realitzat només amb rosegadors mascles. Però la ciència té aquestes coses, que un científic s’aixeca al matí i té una idea. ¡Eureka!, cridaria el grec Arquimedes. El cas és que l’estudi sobre la migranya ha donat un petit gir a l’introduir les rates femelles. Ha passat a la Universitat de Texasi ara es pot explicar una mica millor per què aquest intens mal de cap és tres vegades més comú en dones que en homes.

La saberuda investigació s’ha publicat en la revista‘Journal of Neuroscience’.Pel que sembla, tal com detalla el professor Greg Dussor, de la Facultat de Ciències de la Conducta i del Cervell d’aquest campus nord-americà, una proteïna implicada en el desenvolupament dels símptomes de la migranya va causar respostes al dolor en les rosegadores quan es va introduir a les meninges, les capes protectores que envolten el nostre cervell. Es va fer el mateix amb els mascles, però van continuar amb les seves vides, com si res.

El sexe sí que importa

La majoria de les investigacions preclíniques realitzades fins a la data sobre la proteïna que causa les migranyes, anomenada pèptid i vinculada al gen de la calcitonina (CGRP), s’havien testat sobre rosegadors mascles. "Aquest és el primer estudi que mostra que podria actuar de manera diferent en funció del sexei també demostra que la CGRP pot tenir un efecte relacionat amb el dolor a les meninges, una cosa que fins ara havia estat en qüestió", ha concretat l’expert. L’estudi no és poca cosa si es té en compte que la migranya és el trastorn neurològic més comú a tot el món i la segona causa de discapacitat.

Notícies relacionades

L’experiment va consistir a injectar petites dosis de CGRP a la capa més externa de les meninges. I, després, esperar. Al cap de poca estona, només les rosegadores van començar a experimentar mals de cap. Els investigadors van observar una resposta similar a les potes dels animals femenins a l’introduir la substància en aquest lloc. "Això significa que les dones poden ser més sensibles a la CGRP a tot el cos, no només a la membrana que protegeix el cervell". "Però encara no sabem –va admetre– què significa això per a altres tipus de dolor".

L’estudi reforça la idea que la proteïna, investigada des de fa més de 30 anys, té un "rol important en les migranyes", però afegeix que això no significa que sigui un "trastorn basat únicament en la CGRP". En paraules de Dussor, "això és el principi de la demostració que la proteïna podria actuar de manera diferent en les dones que en els homes". 

Una malaltia que tarda més de sis anys a diagnosticar-se

La migranya és una malaltia del cervell que afecta el 12% de la població, que suposa més de quatre milions d’espanyols. D’aquests, el 80% són dones, que pateixen mals de cap i altres molèsties al llarg de tota la seva vida, però amb un pic d’incidència que va des de l’adolescència fins als 55 anys. Segons un estudi elaborat per l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE)<span style="font-size: 1.6rem;">, es tarda una mitjana 6,4 anys a diagnosticar la migranya episòdica, la que té lloc menys de 14 dies al mes, i 7,3 anys en el cas de la crònica, els episodis de la qual es produeixen més de 15 dies al mes. El retard pot deure’s, segons el neuròleg de la Clínica Universitat de Navarra, Pablo Irimia, al desconeixement de la malaltia entre pacients i metges, a la confusió de la patologia amb altres malalties, com ara la sinusitis o problemes infecciosos, i a la minimització del símptoma de la cefalea, que s’atribueix a nervis, estrès i falta de son.</span>