Estudi publicat a ‘The Lancet’

Una de cada quatre dones ha patit violència per part de les seves parelles

L’estudi més extens elaborat fins ara calcula que el 27% de les dones han patit algun episodi de violència física o sexual al llarg de la seva vida

Una de cada quatre dones ha patit violència per part de les seves parelles
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Una de cada quatre dones ha patit algun tipus de violència de gènere per part de la seva parella. L’estudi més extens portat a terme fins ara sobre aquesta qüestió, i publicat aquest dijous a la revista científica ‘The Lancet’, calcula que el 27% de les dones d’entre 15 i 49 anys han patit algun tipus de violència física i/o sexual per part de la seva parella en algun moment de la seva vida i el 13% afirma haver sigut víctima de violència de gènere l’últim any. Aquesta estimació, segons argumenten els autors d’aquest balanç, tan sols mostra la punta de l’iceberg de la violència contra les dones. A aquestes xifres caldria sumar-hi, a més, l’impacte de la violència psicològica i les discriminacions estructurals que, ara com ara, continuen afectant dones d’arreu del món.

Per calcular l’impacte (o més ben dit la prevalença global) de la violència de gènere, un equip internacional d’experts ha analitzat les dades recollides per la base de dades internacional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) durant gairebé dues dècades (concretament, entre els anys 2000 i 2018). L’estudi d’aquest reposador, en què es reflecteixen dades i enquestes en les quals s’engloba gairebé el 90% de la població global, indica que les xifres de violència de gènere han disminuït tímidament en els últims 20 anys. L’anterior balanç, de fet, apuntava que més d’un 30% de les dones havien sigut víctimes d’algun episodi de violència física o sexual en mans de les seves parelles. Ara, segons aquest estudi, la xifra global estaria en un 27%.

«És cert que s’han aconseguit alguns avenços en els últims anys, però encara estem molt lluny de la meta d’eliminar la violència contra les dones per al 2030», argumenta Claudia García-Moreno, autora principal d’aquest estudi i professional afiliada a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquesta línia, l’experta recorda que, segons es recull l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, un dels grans objectius de la humanitat per a aquesta dècada és erradicar tota mena de violència i discriminació contra les dones. «Les xifres que presenten aquest estudi confirmen que la violència contra les dones continua sent un desafiament de salut pública mundial», comenta García Moreno.

Impacte de la violència de gènere

Notícies relacionades

Una altra de les xifres que posa sobre la taula aquest estudi global té a veure amb els inicis de la violència de gènere en una parella. El 24% de les dones d’entre 15 i 19 anys afirmen haver patit algun episodi de maltractament físic o sexual durant les relacions de la seva adolescència. «És alarmant veure l’alt nombre de dones joves que han sigut agredides per la seva parella íntima a una edat tan primerenca. Sobretot perquè la violència que experimenten aquestes dones durant l’adolescència i l’inici de la seva edat adulta pot tenir impactes duradors en la seva salut i benestar», comenta Lynnmarie Sardinha, una altra de les expertes de l’OMS que ha liderat la investigació publicada a ‘The Lancet’.

A escala global, segons destaca aquest treball, les regions on les xifres de violència de gènere són més elevades són Oceania (on un 49% de les dones afirmen haver patit algun tipus de maltractament) i la zona de l’Àfrica subsahariana (on la violència de gènere afecta més del 44% de les dones). En termes generals, aquest balanç estima que els països més afectats per aquesta xacra són els de baixos recursos. O aquells on hi ha «diferències més pronunciades» entre les regions d’alts i baixos ingressos. «Aquestes xifres evidencien la importància de continuar creant eines per prevenir i reduir l’impacte de la violència de gènere arreu del món», conclou l’estudi.