¿Quan i on veure el pas del cometa Leonard a Espanya per última vegada?

¿Quan i on veure el pas del cometa Leonard a Espanya per última vegada?

Afp / Nicolas Biver (Observatoire de Pris)

2
Es llegeix en minuts

El cometa C / 2021 A1 Leonard és una enorme roca formada per gel, pols i gas que prové del núvol d’Oort, una regió que s’estén més enllà de Neptú a gairebé un any llum del nostre Sol i envolta el nostre veïnat còsmic.

Leonard s’aproxima a la Terra i farà el seu màxim acostament durant aquest mes, fent que sigui possible observar-lo amb uns prismàtics o un petit telescopi. Fins i tot algunes prediccions apunten que potser sigui possible observar-lo a simple vista. Això sí, per a això és necessari que es faci des d’un lloc on hi hagi poca contaminació lumínica.

Es tracta de l’última vegada que es podrà observar aquest cometa, el més brillant de tot l’any, abans que assoleixi el periheli (el punt de la seva òrbita més pròxim al Sol) el pròxim 3 de gener, per iniciar un viatge sense retorn més enllà del nostre Sistema Solar.

A l’hemisferi nord, el cometa Leonard tindrà el seu màxim acostament a la Terra el 12 de desembre, quan es trobi a gairebé 35 milions de quilòmetres del nostre planeta. Després, passarà per Venus el 18 de desembre. El cometa serà visible al cel dels hemisferis nord i sud aquest mes. Per tant, a Espanya es podrà observar, sempre que el cel estigui serè, com succeirà a Catalunya, gairebé a simple vista aquest diumenge.

A més, tot i que és un cometa ultraràpid –travessa el sistema solar interior a 71 quilòmetres per segon– continuarà apareixent com un objecte de moviment lent a causa de la seva distància de la Terra.

Alineació d’astres

Al voltant d’aquesta data, abans que surti el sol, Leonard podrà ser apreciat a simple vista a gairebé tot el món. Una manera pràctica d’ubicar la trajectòria del cometa Leonard és centrar-se entre la constel·lació de l’Osa Major i Arturo (la tercera estrella més brillant del cel nocturn en la constel·lació del Bover).

Tot i que els astrònoms preveuen que la brillantor de Leonard abasti una magnitud d’entre 5 i 2,5 en la setmana anterior al 12 de desembre (com una estrella molt tènue amb prou feines visible per a l’ull humà), la brillantor i visibilitat dels cometes resulta impredictible, informa la NASA.

Després del 12 de desembre, Leonard es convertirà en un objecte cada vegada més distant i encara serà possible observar-lo al caure la tarda pel sud-oest, acompanyant Venus després d’ocultar-se el Sol.

Notícies relacionades

En la segona meitat de desembre, invertirà la seva posició de nord a sud, per la qual cosa els països de Sud-amèrica podrien veure’l en el seu allunyament de la Terra a prop de la línia oest de l’horitzó.

Tres setmanes després, el cometa Leonard seguirà el seu curs cap als planetes interiors i se n’anirà més enllà del nostre Sistema Solar.

Temes:

Astronomia