Astronàutica

El prototip del coet SpaceX Starship aconsegueix aterrar exitosament

  • La companyia d’Elon Musk havia llançat prèviament quatre versions de la nau que van explotar després d’aterrar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

SpaceX va aconseguir per primera vegada que el seu prototip del coet Starship aterrés amb èxit durant l’últim vol de prova de la nau d’última generació al sud de Texas aquest dimecres, després de quatre intents previs que van acabar en explosions, reporta Reuters.

Aquest resultat marca una fita clau per a la companyia astronàutica privada del guru tecnològic i multimilionari Elon Musk en el seu desenvolupament d’una nau de llançament pesant reutilitzable que en algun moment pugui transportar astronautes i grans carregaments a la Lluna o Mart.

L’Starship SN15 es va enlairar des del punt de llançament de la companyia a Boca Chica, Texas, a la costa del Golf, i va arribar a una altitud màxima de 10 quilòmetres abans de flotar momentàniament i tornar a caure cap a la superfície de la Terra mantenint un control aerodinàmic.

El coet va maniobrar per recuperar la posició vertical quan es va aproximar a terra i va acabar col·locant-s’hi suaument. «Estem a terra, l’Starship ha aterrat», va dir el principal enginyer d’integració de SpaceX, John Insprucker, durant el comentari en directe del vol.

La retransmissió de l’aterratge va mostrar flames que continuaven cremant a la base del coet després que els motors s’apaguessin, però un sistema de supressió automàtica de foc va enviar un raig d’aigua al punt d’aterratge, cosa que va extingir finalment les flames.

El vol va tenir lloc el dia del 60è aniversari del primer vol espacial d’un astronauta nord-americà. Alan Shepard va protagonitzar una missió suborbital de 15 minuts al coet Mercury-Redstone de la NASA, llançat des de cap Canaveral.

Musk va compartir l’èxit a Twitter, publicant un missatge en l’argot dels vols espacials: «Starship landing nominal!».

Els quatre vols de prova previs dels prototips Starship (SN8 al desembre, SN9 al febrer, SN10 i SN11 al març) van aterrar correctament, però van explotar instants després.

Notícies relacionades

El coet Starship, que té 120 metres de llarg quan porta adherit el propulsor superpesant que s’encarrega de la primera fase de l’enlairament, és el vehicle de nova generació en què Elon Musk ha centrat les seves ambicions de convertir el viatge espacial humà en una cosa més accessible i rutinària.

El primer vol orbital de l’Starship està planificat per a finals de 2021. Musk ha declarat que pretén portar el multimilionari japonès Ysaku Maezawa al voltant de la Lluna amb l’Starship el 2023.

Temes:

Astronàutica