Meteors al cel

Pluja d’estels Lírids: ¿quan és i com veure-la millor?

  • Si el temps ho permet, podran albirar-se fins a 20 estrelles fugaces sense telescopi ni prismàtic, ja que el fenomen coincideix amb una lluna creixent gairebé completa

Pluja d’estels Lírids: ¿quan és i com veure-la millor?
2
Es llegeix en minuts

Un dels espectacles astronòmics més sorprenents de l’any són els Lírids d’abril. Aquest fenomen, que normalment ocorre a finals del quart mes de l’any, en aquesta ocasió tindrà el seu pic durant la nit del 22 al 23 d’aquest mes, moment en què, si el temps ho permet, podran veure’s fins a 20 estels fugaços per hora.

La coneguda pluja de meteors és un fenomen que se sol donar entre el 16 i el 26 d’abril, coincidint amb la primavera de l’hemisferi nord de la Terra. Durant aquestes dates, el nostre planeta s’acosta a la zona de rebutjos del G1 Thatcher, un cometa descobert el 1861 que deixa rere seu un rastre de fragments que, a l’entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre, pren i fa el bonic efecte visual dels estels fugaços.

¿Com disfrutar dels Lírids?

Com molts dels aficionats a aquest tipus d’esdeveniments astronòmics sabran, la millor eina per observar satisfactòriament una pluja d’estels com aquesta és la paciència.

No sempre és fàcil entreveure els meteors al firmament, en especial quan ho fem en una ciutat on la contaminació lumínica podria dificultar la tasca. Per aquesta raó, els experts recomanen veure’ls des de punts elevats o allunyats de la ciutat. Zones rurals, platges o llocs elevats com terrats són bons llocs per contemplar la pluja, ja que proporcionen cels més clars i allunyats de la contaminació lumínica que podrien perjudicar l’experiència.

Aquest any, a més, els Lírids d’abril coincidiran amb una lluna creixent gairebé completa, per la qual cosa la millor hora per veure’ls serà just abans de l’alba, quan la il·luminació lunar no s’interposi. De fet, el major nombre de meteors sol donar-se precisament en els moments previs a punta de dia.

L’ús de binoculars o telescopis no està recomanat per observar pluges d’estels perquè redueixen el camp de visió i dificulten l’observació.

¿Cap on hem de mirar?

Notícies relacionades

El lloc del cel d’on semblen procedir aquests estels se situa a prop de l’estrella Vega, el cinquè astre més brillant del firmament que pertany a la constel·lació Lira, que és la que dona nom al fenomen dels Lírids. Per tant, segons Miguel Gilarte de l’Associació Astronòmica d’Espanya, entreveure la pluja d’estels «no té pèrdua si mirem a l’hora indicada al nord-oest».

De tota manera, per a aquells que no acabin d’orientar-se amb els punts cardinals, existeixen aplicacions com Star Walk 2: Atlas del cielo’, una ‘app’ per a mòbils que ajuda els seus usuaris a guiar-se en el firmament i a trobar planetes, astres i constel·lacions.

Temes:

Astronomia