Les Lírides, la pluja d'estrelles "impredictible"

L'espectacle dels meteors serà més visible aquest dimarts a la nit, i l'Associació Astronòmica d'Espanya recomana allunyar-se de les llums de les ciutats per albirar-les

1
Es llegeix en minuts

La pluja d'estrelles coneguda com les Lírides es podrà veure en el seu màxim apogeu aquest dimarts a la nit. Però el fenomen durarà fins al 25 d'abril. Segons ha explicat l'Associació Astronòmica d'Espanya, aquesta és una la de les pluges més importants de l'any, junt amb les Perseides, les Leònides i Quadràntiques i, igual que en aquests casos, pot ser observada sense necessitat de telescopis.

L'astrònom Miguel Gilarte ha explicat, a través de la web de l'associació, que les Lírides procedeixen de la constel·lació de Lira i que el seu nombre de meteors per hora té una mitjana de 18, encara que en ocasions s'arriba a un màxim de 200. És per aquesta raó per la qual els experts l'assenyalen com "impredictible".

Les Lírides es poden observar des del passat dia 16, però la seva màxima activitat serà la nit del 22 i el 23. Gilarte ha indicat que, si es produeix una mitjana àmplia en el nombre de meteors, "es podria veure una pluja que rivalitzaria amb les més vistoses i importants de cada any".

En aquest sentit, ha apuntat que els meteors d'aquesta pluja solen ser brillants i passen a una velocitat moderada, i entrent a l'atmosfera de la Terra a uns 49 quilòmetres per segon, a 175.000 quilòmetres per hora.

A més, ha explicat que els meteors es fan visibles en una primera presa de contacte amb l'atmosfera a 100 quilòmetres d'altura i solen desaparèixer quan arriben als 50 quilòmetres d'altura, depenent de la mida i massa de l'objecte podrà acostar-se més o menys a terra abans de desintegrar-se.

Consells per veure-les

Notícies relacionades

L'Associació Astronòmica d'Espanya ha facilitat una sèrie de recomanacions per poder observar el millor possible aquesta pluja d'estrelles. Principalment, la bona visió del fenomen depèn fonamentalment que el cel estigui serè i, si això és així, els experts aconsellen allunyar-se de les llums de les ciutats i endinsar-se en zones molt fosques per poder veure fins a les estrelles fugaces més febles.

Al seu parer, la millor forma de veure-les --i també la més còmoda-- és utilitzar una gandula, i han aconsellat portar menjar, begudes, roba d'hivern i mantes.