¿Per què estar atent al cel aquesta matinada? La trobada nocturna de Venus i Júpiter

  • La conjunció planetària serà visible a simple vista uns minuts abans de l’alba d’aquest dijous

(D’esquerra a dreta, al cel) - La lluna, Júpiter i Venus són observats des del  mirador de Mogyorosi a prop de Salgotarjan a Hongria aquest diumenge passat.

(D’esquerra a dreta, al cel) - La lluna, Júpiter i Venus són observats des del  mirador de Mogyorosi a prop de Salgotarjan a Hongria aquest diumenge passat. / PETER KOMKA / EFE

1
Es llegeix en minuts

Si algú observa el firmament durant aquesta matinada, just abans de sortir el sol i en direcció sud-est, podrà apreciar dos punts molt brillants pràcticament junts: es tracta de Venus i Júpiter, en un curiós fenomen anomenat conjunció planetària.

En aquest sorprenent espectacle astronòmic els dos planetes seran molt visibles des de la Terra i semblaran estar molt a prop l’un de l’altre. Però si ho observem a través d’un telescopi, podrem apreciar que tan sols es tracta d’un efecte òptic. Tot i que pugui semblar que Venus i Júpiter es troben gairebé fregant-se, la realitat és que es troben separats per aproximadament uns 700 milions de quilòmetres de distància.

Per poder disfrutar d’aquest esdeveniment hem de mirar al cel durant els minuts previs a trenc d’alba aquest dijous, dia 11. Una mitja hora abans de la sortida del sol serà suficient per entreveure l’acostament del tercer (Venus) i quart (Júpiter) cos celeste més brillants del sistema solar.

Visible a simple vista

Notícies relacionades

Tot i que la conjunció serà perceptible a simple vista, en especial des de l’hemisferi sud i sempre que la climatologia ho permeti, es recomana l’ús de telescopis o binoculars per visualitzar-la amb més nitidesa. Triar un lloc adequat, espaiós i sense contaminació lluminosa serà un element clau a l’hora de disfrutar d’aquest fenomen.

A més, per a tots aquells que vulguin entreveure la curiosa trobada entre Venus i Júpiter però no tinguin prou coneixements en astrologia, ja s’estan desenvolupant eines mòbils que compleixin aquesta funció. És el cas de l’aplicació: Star Walk 2: Atles del cel. Una app per a ‘smartphones’ que t’ajudarà a trobar planetes, constel·lacions i et guiarà en la infinitat del cosmos. Una útil aplicació per a la llarga llista de de fenòmens astronòmics que ens esperen aquest 2021, entre els quals es troben pluges de meteorits i eclipsis lunars.