ESPECTACLE ASTRONÒMIC

Venus i Júpiter, una parella al firmament

Els dos planetes s''acosten' en una conjunció poc habitual

(D’esquerra a dreta, al cel) - La lluna, Júpiter i Venus són observats des del  mirador de Mogyorosi a prop de Salgotarjan a Hongria aquest diumenge passat.

(D’esquerra a dreta, al cel) - La lluna, Júpiter i Venus són observats des del  mirador de Mogyorosi a prop de Salgotarjan a Hongria aquest diumenge passat. / PETER KOMKA / EFE

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Si algú observa aquests dies el firmament a partir del capvespre, podrà contemplar dos punts molt brillants pràcticament junts: es tracta dels planetes Venus i Júpiter en conjunció, un curiós espectacle astronòmic, gens esotèric, que bé mereix una observació assossegada. Una conjunció tan pròxima no es repetirà fins al 2023.

Notícies relacionades

A causa de les posicions que ocupen en les seves respectives òrbites, sembla que Venus i Júpiter es trobin molt a prop, però la realitat és que el gegant gasós es troba a uns 900 milions de quilòmetres, mentre que el planeta de càlida atmosfera està a una distància 10 vegades menor. Aquesta situació fa que Venus, malgrat ser molt més petit, sigui el punt més brillant dels dos.

La màxima aproximació aparent, fins a conformar una espècie d'estrella doble, passarà la nit del 30 de juny a l'1 de juliol a les tres de la matinada, encara que en el cas d'Espanya el millor és observar la 'parella' entre les 9 i les 11 de la nit. A partir de llavors, la trobada es produeix a molt baixa altura al firmament.