Fase completa a les 20.15 hores

Lluna plena gener 2021: quan veure la ‘lluna del llop’

El primer pleniluni que té lloc aquest any es coneix també com a ‘lluna de gel’, ‘lluna freda’ o ‘lluna vella’

Lluna plena gener 2021: quan veure la ‘lluna del llop’
1
Es llegeix en minuts

Aquest dijous, al pondre’s el sol, es podrà veure al cel la primera lluna plena d’aquest 2021 –de les 12 que hi haurà en total al llarg de l’any–, que a més adquireix certa aura màgica ja que és coneguda com la ‘lluna del llop’.

Es tracta del primer pleniluni que té lloc aquest any, i que també es coneix com a ‘lluna de gel’, ‘lluna freda’ o ‘lluna vella’.

La ‘lluna del llop’

Hi ha diverses històries que expliquen per què la primera lluna plena de l’any ha sigut batejada amb aquest nom. Segons explica la llegenda, algunes tribus dels Estats Units li van posar aquest nom perquè la seva aparició feia que tots els llops udolessin, fascinats per l’aspecte del satèl·lit, amb què tenen gran connexió.

No obstant, una altra explicació no tan mística és que durant aquesta època tan freda els animals udolen desesperats davant l’escassetat d’aliments.

Quan i on observar-la

Notícies relacionades

La lluna és visible des de les 17.15 hores de la tarda, però no arribarà a la fase completa fins a les 20.15. En aquesta ocasió, el fenomen es pot veure des de qualsevol punt, sempre que el cel no estigui cobert de núvols que puguin tapar-la.

El fenomen succeeix quan el nostre planeta es troba situat exactament entre el Sol i la Lluna. En aquest moment l’angle d’elongació o de fase del nostre satèl·lit és de 180º i la il·luminació és del 100%.

Temes:

Astronomia