ESTIMACIÓ DEL CALENDARI

¿Quan em toca vacunar-me? Calcula en quina data podries rebre la vacuna contra la Covid

¿Quan em toca vacunar-me? Calcula en quina data podries rebre la vacuna contra la Covid
Es llegeix en minuts

El dia que van arribar les primeres vacunes contra la Covid-19 a Espanya a pràcticament totes les llars espanyoles es va repetir la mateixa pregunta. ¿I a mi quan em toca vacunar-me? Tot i que la pregunta estigui molt clara, la resposta no és tan simple. La campanya de vacunació contra el coronavirus avança lenta, a empentes i rodolons, amb molts més imprevistos del compte. En cas de continuar així, podrien passar anys fins que la vacuna estigui disponible a gran escala per als ciutadans que no pertanyen a cap grup de risc.

Exemple d’això, l’eina desenvolupada per Álvaro Díez i Dominika Miszewska per calcular quant temps falta perquè cadascun de nosaltres rebi la vacuna contra la Covid-19. Es tracta d’una ‘Calculadora del torn de Vacunació a Espanya’ basada en la informació (i les estimacions) proporcionades pel Ministeri de Sanitat. L’aplicació pren com a referència un total de vuit criteris que podrien determinar el lloc de cadascú en la llista de prioritats del pla estatal de vacunació. Començant per la comunitat de residència, l’edat, si s’és o no un treballador sanitari o sociosanitari, un pacient amb un grau de dependència alt, una persona amb malalties de risc, entre altres.

A continuació arriba la pregunta clau. ¿A quin ritme calculem que aniran arribant les vacunes a Espanya? En aquest punt l’eina demana escollir entre les estimacions que apuntava el Govern, segons les quals cap a finals de l’estiu hi hauria d’haver un 70% de la població vacunada, o altres projeccions. Així mateix, l’aplicació també permet afegir com a variables el temps estimat per portar a terme la campanya de vacunació i el percentatge d’acceptació ciutadana davant la vacuna.

Exemple pràctic

Fem un exemple. Un ciutadà de 40 anys resident a Catalunya que no pertanyi a cap grup de risc tindria entre 2.087.239 i 4.632.340 persones davant seu per rebre la vacuna. Seguint el ritme de vacunació actual, doncs, aquesta persona hauria d’esperar-se fins al maig del 2022 o el novembre del 2023 abans de rebre la primera dosi. Si l’arribada de vacunes s’accelerés, i arribés a les previsions del Govern, la primera punxada per aquesta persona podria arribar entre el juny d’aquest any i el gener del 2022.

Et pot interesar

Un altre exemple. Una dona de 55 anys resident a Madrid i que no compti amb cap condició de risc tindria, ara com ara, entre 1.845.724 i 4.089.738 persones per davant a la llista de vacunació. Si la campanya avancés al ritme actual, aquesta persona s’hauria d’esperar fins a finals del 2021 o principis del 2023 per rebre la primera dosi de la vacuna. Al contrari, si la velocitat de vacunació augmentés, aquesta pacient podria vacunar-se entre aquest estiu i el Nadal que ve

Les forquilles de temps són, efectivament, molt grans; tant com la incertesa a què ens enfrontem al parlar de la campanya de vacunació contra la Covid-19. El camí cap a la immunització dependrà de l’arribada (i disponibilitat) de les vacunes.