Dues boles de foc creuen el cel d'Espanya la nit de l'1 de novembre

Els bòlids, d'una brillantor similar a la de la lluna plena i que van finalitzar amb una gran explosió, s'han pogut observar des de Castella-la Manxa i des del nord de l'Àfrica

video-foc / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dues boles de foc han travessat el cel la nit de l’1 de novembre. La primera s’ha pogut veure a Castella-la Manxa, al voltant de les 20 hores de la tarda. La segona, va sobrevolar el nord de l’Àfrica cap a les 23.30 hores de la nit. Les dues boles han sigut registrades pels detectors del projecte SMART –nou sistema de detecció de bòlids-, situats als observatoris de Calar Alto (Almeria), La Sagra (Granada), Sierra Nevada (Granada), La Hita (Toledo) i Sevilla. 

Origen de les boles de foc

Notícies relacionades

Segons l’anàlisi del professor José María Madiedo (de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia IAA CSIC), la primera bola va tenir un origen cometari, és a dir, un tros de roca desprès d’un cometa. El bòlid, segons les primeres investigacions, va impactar contra l’atmosfera terrestre a una velocitat estimada d’uns 65.000 km/h. La segona bola, per contra, va tenir un origen asteroidal, és a dir, provenia d’un asteroide.

Les boles de foc van tenir una brillantor similar al de la lluna plena i van finalitzar amb una gran explosió

Els dos objectes van poder ser gravats amb les càmeres de vigilància externa de l’Observatori de Calar Alto a Almeria.