Ciència

Una sonda de la NASA recull mostres per primera vegada d'un asteroide

L'Osiris-Rex ha tardat 4 anys a arribar a Bennu, que està a 320 milions de quilòmetres de la Terra

asteroide / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La  sonda nord-americana Osiris-Rex  va contactar aquest dimarts breument amb l' asteroide Bennu  i en va recollir mostres per tornar a la Terra el 2023.

És la primera vegada que l' Administració Nacional d'Aeronàutica i l'Espai  (NASA, en anglès) aconsegueix que una de les seves sondes toqui terra en un asteroide.

Bennu es troba a més de 320 milions de quilòmetres de la Terra i la sonda va arribar a l'asteroide després d'un trajecte de més de quatre anys, ja que va ser llançada el setembre del 2016 de cap Canaveral.

 L'Osiris-Rex va arribar a Bennu el 3 de desembre del 2018  i va començar a orbitar l'asteroide el 31 d'aquell mateix mes.

Després del seu aterratge,  l'Osiris-Rex va llançar nitrogen comprimit sobre la superfície de Bennu  per aixecar pols i grava que la sonda hauria d'haver recollit.

La NASA  no sabrà fins als pròxims dies si  la recollida ha sigut exitosa  i la mostra és suficient (60 grams) per tornar la sonda a la Terra o, en cas contrari,  fer un segon intent  al gener.

Una «gesta increïble»

«Aquesta ha sigut una gesta increïble», va afirmar en un comunicat de la NASA el seu administrador associat de la Direcció de Missions Científiques, Thomas Zurbuchen.

«Un tros -va afegir- de roca primordial que ha sigut testimoni de tota la història del nostre sistema solar pot estar ara llest per tornar a casa per a generacions de descobriments científics, i estem ansiosos per veure què ve després».

Notícies relacionades

La NASA va destacar en el seu comunicat que  l'asteroide Bennu «ofereix als científics una finestra al sistema solar primitiu, ja que va començar a prendre forma per primera vegada fa milers de milions d'anys i dona ingredients que podrien haver ajudat a sembrar la vida a la Terra».

Si la missió ha sigut exitosa, el març del 2021 -la pròxima vegada que Bennu s'alineï amb la Terra de forma adequada- l'Osiris-Rex  emprendrà la tornada.

Temes:

NASA