PRECARIETAT EN LA CIÈNCIA CATALANA

Doctorands demanden el Govern i les universitats per no prorrogar els seus contractes

Joves investigadors presenten una denúncia per vulneració de l'estatut del doctorand

Inspecció de Treball s'inclina per donar-los la raó, si els jutges li demanen la seva opinió

zentauroepp49898704 17 9 2019   cerdanyola del valles   uab   colectivo de docto191121194234

zentauroepp49898704 17 9 2019 cerdanyola del valles uab colectivo de docto191121194234

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

El conflicte entre els doctorands catalans i la Generalitat puja de to. El col·lectiu de joves investigadors Doctorandes en Lluita i el sindicat CGT han presentat aquest dijous al matí una demanda de conflicte col·lectiu davant elTribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Al·leguen que el Govern i les universitats catalanes estan incomplint la llei que regula els seus contraactes, l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF).

El nus del conflicte és la durada dels contractes doctorals. L’EPIF, aprovat pel Govern central el març, afirma que si un jove investigador no ha acabat la seva tesi doctoral dins els primers tres anys de contracte, aquest s’ha de prorrogar un altre any. No obstant, els contractes de la Generalitat (FI-AGAUR) i la majoria dels de les universitats catalanes tenen una durada màxima de tres anys.

El Govern i les universitats es neguen a pagar un altre any per falta de recursos. A més, al·leguen que l’EPIF s’aplica només a contractes explícitament prorrogables. Doctorandes en Lluita considera que aquesta posició obliga centenars de doctorands a acabar la tesi cobrant l’aturcobrant l’atur durant el quart any.

La Universitat Autònoma de Barcelona és l’única que està prorrogant els contractes. Per això és l’única que queda exclosa de la denúncia presentada aquest dijous. El conflicte col·lectiu és un mecanisme jurídic per dirimir davant un jutge les diferències entre els treballadors i les empreses.

Recolzament d’Inspecció de Treball

El juliol, Doctorandes en Lluita va presentar una denúncia davantInspecció de Treball per la mateixa raó. Aquesta va començar una actuació que va tenir com a resultat solucionar alguns impagaments, ja que algunes universitats van regatejar fins i tot amb la petita pujada salarial prevista per l’EPIF en els sous mileuristes dels doctorands.

Quant a la pròrroga del quart any, va ser la mateixa Inspecció de Treball qui va suggerir els doctorands i universitats anar a un conflicte col·lectiu, ja que les seves diferències haurien acabat de tota manera als tribunals.

No obstant, l’inspector encarregat de l’assumpte va deixar clara la seva posició a les parts. «Segons la meva opinió, si la tesi no s’ha finalitzat i aquests senyors [els doctorands] continuen amb la investigació [durant el quart any], s’ha de prorrogar. En tot cas, hi ha moltíssima casuística i cal entrar en cada cas particular», afirma Ignacio Fernández, de la direcció general d’Inspecció de Treball de Catalunya. Fernández seria qui redactaria l’informe en el cas que el TSJC demanés l’opinió dels inspectors.

El Govern fa voltes

La Generalitat ha fet voltes davant les protestes dels doctorands. En un primer moment, va defensar el seu model de doctorat de tres anys. Després, va accedir a modificar la seva convocatòria perquè els contractes fossin prorrogables fins al quart any, però va delegar el pagament de l’extensió a les universitats. Els rectors rebutgen assumir aquest pagament al·legant un ofec financer.

El 15 de novembre, Doctorandes en Lluita va ocupar durant una nit la seu d’una agència d’investigació de la Generalitat. La consellera d’empresa, la postconvergent Àngels Chacón, va accedir a reunir-s’hi dilluns passat. Segons els doctorands, Chacón comparteix ara les seves reivindicacions. «Si hi ha pressupostos, aquests fons han d’anar a les universitats», afirmen fonts de la conselleria. De moment, Chacón s’escuda dient que els diners estan en mans del Departament d’Economia, encapçalat pel republicà Pere Aragonès

Notícies relacionades

Fonts d’aquesta conselleria repliquen que «la competència en aquest àmbit la té el Departament d’Empresa» i remeten el problema a la «gestió interna dels recursos» de la mateixa Chacón. 

No obstant, la directora general de Pressupostos Anna Tarrach va deixar oberta la possibilitat de trobar els diners en el fons de contingència de la Generalitat, o d’anar a una pòlissa de crèdit, segons els doctorands que s’hi van reunir. Aquests mecanismes es van utilitzar en el passat per pagar els sexennis dels professors universitaris. Doctorandes en Lluita estima que es necessitarien 13 milions d’euros a l’any per finançar les pròrrogues.

Nou mesos de conflicte

Temes:

Universitat