05 jul 2020

Anar al contingut

MISSIÓ ESPACIAL

Microxips catalans per a la missió de Mart

Es tracta de la tercera vegada que tecnologia fabricada a la UPC viatjarà a Mart, i en aquesta ocasió són 60 microxips de silici del nucli del sensor

Europa Press

El grup d’investigació de Micro i Nanotecnologies (MNT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha participat en el disseny, la fabricació i el calibratge del sensor de vent Meda que viatjarà a Mart a la missió de la Nasa Mars2020.

Aquest instrument servirà per mesurar la direcció i la velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió o les propietats de la pols en suspensió del planeta vermell, han explicat aquest dijous els directors d’aquest projecte, Manel Domínguez i Vicente Jiménez.

Es tracta de la tercera vegada que tecnologia fabricada a la UPC viatjarà a Mart, i en aquesta ocasió són 60 microxips de silici del nucli del sensor –que ja s’han entregat al Jet Propulsion Laboratory de la Nasa, a Pasadena– i que anirà embarcat en un vehicle explorador de la missió.

L’objectiu principal de la missió de la Nansa –que preveu sortirà el juliol de 2020– és analitzar signes d’habitabilitat, caracteritzar la geologia i la dinàmica atmosfèrica, recollir mostres per ser analitzades a la Terra en pròximes missions i preparar una futura exploració humana de Mart, i en la qual el sensor Meda permetrà obtenir "mesures locals per entendre la dinàmica atmosfèrica" del planeta vermell, ha explicat Domínguez.

"Atmosfera tènue"

Ha relatat que el problema a Mart és que l’atmosfera és "molt tènue", de 6 mil·libars quan a la Terra és 1.000, i per això és necessari per als científics disposar de mesures locals de vent, humitat i pols que permetin entendre la dinàmica atmosfèrica dels planetes.

El nou sensor, amb els microxips fabricats a la UPC, és una evolució dels creats anteriorment per a l’instrument Rems del robot explorador Curiosity i per a l’estació meteorològica Twins de la missió Insight, que es van llançar el 2011 i el 2018, respectivament.

Es compon de dos braços cilíndrics que sortiran del pal del rover Mars2020, i igual que anteriors sensors la velocitat i la direcció del vent s’obtindran mesurant les velocitats tangencials del vent en diferents punts de cada cilindre –en cada punt hi haurà quatre xips de silici i un d’addicional per detectar la temperatura de l’aire–.

Un dels investigadors / efe

El vehicle robòtic comptarà amb un trepant que permetrà extreure mostres de la superfície del planeta per posar-les en un receptacle, perquè aquestes mostres puguin tornar a la Terra a la futura missió Mars Sample Return –sense data determinada– i ser analitzades en laboratoris.

Els científics han explicat que és una "gran satisfacció" per a la UPC i per a ells participar en aquestes missions de la Nasa, i han remarcat que fa més de dues dècades que es dediquen als sectors de vent en un entorn molt competitiu.

El grup ja està desenvolupant un sensor de vent, de geometria esfèrica, per a futures missions a Mart, els avantatges del qual són la seva miniaturització, de 10 mil·límetres de diàmetre, i el seu baix consum.

Temes: NASA Mart