TERÀPIES PSEUDOCIENTÍFIQUES

La Fiscalia amplia la investigació de la 'teràpia del lleixiu'

La Unitat Central de Criminalitat Informàtica ha ordenat les fiscalies provincials de Lleida, Madrid, Castelló i Santa Cruz de Tenerife que continuïn la investigació

jcarbo45640872 pamies190220135317

jcarbo45640872 pamies190220135317

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Valentina Raffio

La Fiscalia General de l’Estat ordena ampliar la investigació sobre la venda de clorit de sodicompost químic prohibit per l’Agència Espanyola del Medicament des de l’any 2010, com a producte amb suposades capacitats terapèutiques. La Unitat Central de Criminalitat Informàtica de la Fiscalia General de l’Estat ha ordenat a les fiscalies provincials de Lleida, Madrid, Castelló i Santa Cruz de Tenerife que continuïn la investigació sobre aquest fals remei en les seves jurisdiccions. També els demana obrir expedients de seguiment per facilitar la investigació general.

La Fiscalia estima que la venda i promoció del conegut pels seus promotors com a MMS (Mineral Miracle Solution, un dels noms comercials amb què es ven aquest compost similar al lleixiu) podria incórrer en un delicte contra la salut pública, segons el recollit per l’article 359 del Codi Penal. La investigació, sorgida arran d’una denúncia del secretari general de Sanitat i Consumsecretari general de Sanitat i Consum interposada el mes de novembre del 2018, se centrarà ara a determinar on s’estan publicitant, venent i difonent les suposades capacitats terapèutiques d’aquest compost tòxic.

La Guàrdia Civil, interpel·lada pel fiscal, també ha emès uns informes en relació amb els fets investigats. Les indagacions realitzades fins al moment confirmen que aquest producte està sent publicitat "a través d’una diversitat de continguts, alguns dels quals enalteixen les suposades ventades d’utilització d’aquest producte en ordre a la curació de determinades patologies, d’altres informen sobre els protocols per a la seva utilització i, fins i tot, en altres casos, s’ofereix directament la venda de la substància indicada", indica la Fiscalia en un comunicat de premsa remès als mitjans de comunicació aquest mateix dimecres.

El veto de les autoritats a les pseudoteràpies

Elmes d’octubrepassat, un esdeveniment en el qual es plantejava l’ús del clorit sòdic com una teràpia per tractar l’autisme va encendre les alarmes de les autoritats sanitàries.  L’Associació Espanyola de Professionals de l’Autisme (AETAPI) i la Confederació Autisme Espanya van denunciar l’acte que, sota el lema de 'L’autisme és recuperable', suggeria la ingesta d’aquest tòxic per tractar els nens amb trastorn de l’espectre autista (TEIA). El pagès Josep Pàmies i el químic porto-riqueny Gregorio Placeres van ser alguns dels que van intervenir durant la xerrada per parlar de l’ús terapèutic d’aquest químic.

Després de la denúncia de les associacions, el Departament de Salut de la Generalitat va alertar els organitzadors de la xerrada perquè prenguessin les mesures pertinents per garantir que en cap cas es fes referència a l’MMS com un tractament davant de qualsevol malaltia. La Conselleria també va avisar de l’obertura d’un expedient d’investigació per la promoció d’aquest 'medicament il·legal’. Malgrat aquest primer veto de les autoritats sanitàries, la xerrada es va realitzar.

Uns dies més tard, la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, va presentar una denúncia davant de la Fiscalia contral’ús terapèutic del clorit sòdic, fent especial menció a la utilització d’aquesta falsa cura per a l’autisme. "El ministeri no es quedarà impassible davant de l’actuació de persones que publicitin o fomentin, sense cap evidència, l’ús de remeis per a la curació de patologies", va destacar Carcedo durant la seva compareixença en la comissió de Sanitat al Senat. Poc després, el Govern va anunciar un nou 'Pla per protegir el pacient davant les pseudoteràpies’en el qual es va plantejar reforçar el control per evitar la promoció de productes suposadament guaridors.

Cap a finals de mes, la Generalitat va imposar dues multesdues multes relacionades amb la venda i promoció d’aquest producte pseudocientífic proposat pels seus defensors com una cura per al càncer, la leucèmia i l’autisme, entre d’altres. La primera, de 90.001, va ser dirigida a l’associació de l’associació de plantes medicinals Dolça Revolució. La segona, de 600.000 euros, a Josep Pàmies per l’organització del congrés sobre autisme. En els dos casos, la Conselleria reclamava l’eliminació de tot aquell material escrit i audiovisual en el qual es promocionava l’ús d’aquest producte. Salut també confirma que segueix de prop les xerrades sobre l’MMS que s’estan realitzant i que, a més, té oberta una altra expedient d’investigació sobre una conferència de Josep Pàmies i Teresa Forcades a Argentona (Maresme).

La polèmica 'teràpia del lleixiu'

Notícies relacionades

El clorit de sodi (NaClO2) o MMS (solució mineral miraculosa, en la seva traducció de l’anglès) és un compost utilitzat en processos com la fabricació de paper o la desinfecció d’aigües. La seva fórmula química, de fet, és molt similar a la dellleixiu  (hipoclorit de sodi, NaClO). Els promotors d’aquesta pseudoteràpia defensen el seu ús com una cura polivalent per a diferents afeccions, siguin aquestes víriques, bacterianes o de qualsevol altra índole. En els últims mesos, EL PERIÓDICO ha relatat diferents casos en els quals aquest fals remei ha sigut prescrit, entre d’altres, com a cura per a l’autisme. En ocasions, com a complement a protocols com la introducció de gotes d’orina a les orelles.

Les indicacions per seguir aquesta‘teràpia del lleixiu’ s’han estès ràpidament a la xarxa en els últims anys. El mateix ha ocorregut amb els punts de distribució i venda d’aquest producte, distribuïts a tot el territori i fàcilment accessibles a través d’herbolaris ‘online’. Investigacions prèvies d’aquest diari també van revelar que l’MMS es comercia de forma privada a través de grups de WhatsApp i Facebook. Els seus defensors també suggereixen preparar-lo a casa a partir d’una barreja i posterior dilució de clorit sòdic amb un àcid, com la llimona. Ja el 2010, les autoritats sanitàries van assenyalar que la ingesta d’aquest producte pot derivar en dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea i intoxicacions fins a fallades renals.

Temes:

Pseudociencia