Pseudoteràpies

Sanitat denuncia davant de la Fiscalia un 'remei' contra l'autisme

La ministra Carcedo assegura que el Govern perseguirà els productes com ara el "suplement mineral miraculós"

Josep Pàmies assegura a EL PERIÓDICO que coneix casos de curació, però es nega a facilitar els contactes

marialuisacarcedo

marialuisacarcedo / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La ministra de sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha presentat aquest dijous una denúncia davant de la Fiscalia contra el clorit de sodi o MMS (Suplement Mineral Miraculós, per les seves sigles en anglès), el qual es ven i publicita com a "remei" per a la curació de diferents patologies, entre les qualsl’autisme.  El Trastorn de l’Espectre Autista (TEIA) és un trastorn neurobiològic que, en el dia d’avui, no té cura. Per la seva banda, la venda de clorit de sodi està prohibida des del 2010 per l’Agència Espanyola del Medicament.

"El Ministeri no es quedarà impassible veient l’actuació de persones que publicitin o fomentin, sense cap evidència, l’ús de remeis per a la curació de patologies", ha dit Carcedo al Senat mentre intervenia en la comissió de Sanitat per explicar les línies del seu departament.

Carcedo ha admès que el Govern "està preocupat i ocupat" amb els productes que es venen sense cap evidència científica i en especial amb el "suplement mineral miraculós", que es publicita per a la curació de l’autisme. I per això Sanitat presentarà a la Fiscalia aquesta denúncia pel "risc que per a la vida o la salut de les persones suposa la venda o publicitat a Espanya d’aquest producte".

El 9 d’octubre, el Comitè per a la Promoció i Suport de la Dona Autista (Cepama) va entregar al Ministeri de Sanitat 136.000 firmes per visibilitzar que "el lleixiu no cura l’autisme" i van exigir un compromís contra la difusió de pseudociències que posen en risc la salut de les persones amb aquest trastorn.

Pàmies es defensa

Carmen Molina, impulsora, va iniciar aquesta petició per aturar una xerrada prevista per al 14 d’octubre passat a Lleida a càrrec de l’agricultor Josep Pàmies, principal promotor a Espanya d’aquesta "perillosa i pseudocientífica iniciativa", si bé Molina ha advertit que es tracta d’una "xarxa mundial de venda i promoció de l’MMS que funciona com una espècie d’estafa piramidal o secta sanitària".

Per la seva banda, Pàmies ha negat a EL PERIÓDICO que l’MMS sigui un derivat del lleixiu, sinó que es tracta d’un "medicament no autoritzat" a Espanya. "Jo no dic que l’MMS curi l’autisme. Això ho diu Gregorio Placeres. Però conec casos de nens que s’han recuperat i els pares dels quals ens van demanar que féssim la xerrada [del dia 14 a Balaguer]". No obstant, Pàmies es nega a facilitar el contacte d’aquests pares. "No, perquè vindran les autoritats i els robaran els seus nens".

L’agricultor ha insistit en declaracions a aquest diari que l’MMS ha curat "milers de persones" amb malària a Gàmbia i Kenya, així com "porcs i pollastres", i que continuarà lluitant perquè sigui considerat un "medicament". Respecte a la denúncia de Sanitat (que ha considerat producte de la "pressió dels mitjans de comunicació"), s’ha mostrat optimista. "Almenys em podré defensar davant del jutge". També ha negat lucrar-se amb la venda d’MMS. "Jo només parlo d’aquest producte, no el venc. Però a Espanya no hi ha llibertat d’expressió. Això no és una democràcia, només hi ha botxins", ha conclòs.

Pseudoteràpies

Notícies relacionades

En la seva intervenció al Senat, la titular de Sanitat ha assegurat que el seu departament està treballant en un pla en què també participa el Ministeri de Ciència i Innovació, per combatre les pseudoteràpies. Aquesta iniciativa implicarà les set agències autonòmiques que, juntament amb l’Institut de Salut Carles III, formen part de la xarxa espanyola d’agents d’avaluació i tecnologies sanitàries i prestacions del sistema de salut, i comptarà, entre altres mesures, amb iniciatives de sensibilització, informació i de proposta de canvis legislatius.

A més, per garantir l’ús de teràpies i medicaments eficaços i segurs s’ha instat la Comissió Europea a modificar la directiva per la qual s’estableix un codi comunitari sobre medicaments d’ús humà i perquè deixi de considerar els productes homeopàtics com a medicaments.