TERÀPIES POLÈMIQUES

El qui és qui de la pseudociència

Els noms de Josep Pàmies, Enric Corbera i Alberto Martí s'han envoltat de controvèrsia

charlatansacamuelas

charlatansacamuelas

3
Es llegeix en minuts

Fa tan sols uns dies van ser molts els que van posar el crit al cel al saber que Josep Pàmies, conegut agricultor català sense cap formació científica, promocionava unes conferències sobre autisme en les qualss’aconsellava l’ús d’un derivat del lleixiuderivat del lleixiu per curar aquesta malaltia. Però el cas de Pàmies no és ni el primer ni l’últim. A Espanya hi ha un llarg historial de persones que en els últims anys han acabat sota la lupa del moviment #StopPseudociencias

Fernando Cervera, membre de l’Associació per Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP), indica alguns dels presumptes professionals de la salut que han guanyat fama a còpia de promoure teràpies sense cap aval científic i que, en més d’una ocasió, haurien pogut posar en risc la vida dels seus pacients. "Aquests són els primers noms que ara mateix em passen pel cap, però no són els únics", explica Cervera. 

Isaac Goiz

Aquest doctor mexicà es presenta com el descobridor del biomagnetisme mèdic: una tècnica integrativa no invasiva basada en el posicionament d’imants al cos. Si bé no hi ha cap evidència científica que recolzi l’eficàcia dels imants amb finalitats curatives, a la web oficial d’aquesta pseudoteràpia es promociona per tractar una infinitat de malalties: des de les infectocontagioses, fins a les degeneratives, metabòliques, disfuncionals, autoimmunes, tumorals i fins i tot genètiques. 

En la llarga llista de malalties que Goiz afirma curar mitjançant la seva tècnica podem trobar infeccions respiratòries, gastrointestinals, Diabetis Mellitus, depressió, ansietat, quistos, síndrome de Down, hemofília i un llarg etcètera. Sense anar més lluny, a Youtube hi ha desenes de vídeos en els quals aquest presumpte terapeuta explica les bondats de la seva tècnica, que, segons ell mateix explica en un vídeo del 2012, podria curar la sida.

El 2016, la plataforma de divulgació científica ULUM va publicar un article denunciant les pràctiques d’aquest presumpte terapeuta. En aquest escrit s’al·lega que Goiz ha construït el seu currículum sota falses titulacions entre les quals, a més, s’inclouen mencions amb diferents centres espanyols. 

Enric Corbera

Creador del mètode de la bioneuroemoció: una disciplina que busca el benestar emocional mitjançant la combinació d’enfocaments "científics, filosòfics i humanistes". Sobre aquesta teoria, sense cap aliment científic i en part plagiada d’altres pseudociències, Corbera ha creat un imperi que comença per un institut que porta el seu nom i continua amb llibres, xerrades, cursos i fins i tot postgraus. Segons aquest enfocament, les malalties estarien causades principalment per conflictes emocionals.

Segons relata ‘El Español’, el 2014, Corbera va exposar davant d’un auditori ple de gent el cas de Marisa: una pacient que havia acudit a ell per tractar-se d’un càncer i que, gràcies als seus consells de curació emocional en els quals s’incloïen aïllaments complets, suposadament havia aconseguit curar-se. Un any després, aquesta dona va morir per les conseqüències de la seva malaltia. Després d’aquest esdeveniment, elCol·legi de Psicòlegs de Catalunyava emetre un comunicat en què alertava dels perills de la bioneuroemoció.

Rafael Torres

Llicenciat en Medicina, doctor per la Universitat de València i president de la Secció Col·legial de Metges Acupuntors, Homeòpates i Naturistes del Col·legi Oficial de Metges de València. En la web de la seva consulta,Rafael Torres ofereix tractaments com ara homeopatia, teràpia neural, acupuntura i ozonoteràpia per tractar el dolor, per deixar de fumar i, fins i tot, per frenar l’envelliment. 

El 2017, ‘El Español’ va publicar un reportatge explicant que Torres utilitzava teràpies pseudocientífiques en la seva consulta. És el cas, per exemple, de la hidrocolonteràpia (introducció d’aigua per l’anus mitjançant una manguera) i injeccions d’ozó per via anal per tractar el VIH.

Alberto Martí Bosch

En la seva pàgina de Facebook, que actualment té uns 24.055 seguidors,Alberto Martí Bosches defineix com unoncòleg pediàtricque va abandonar el seu càrrec després d’anys d’haver treballat amb tractaments convencionals que produïen “escassos resultats” i un “enorme patiment per als pacients”. Ara, segons explica ell mateix en la seva biografia, es dedica a abordar el càncer de forma holística.

Notícies relacionades

El nom de Bosch va començar a fer-se conegut arran del’escàndol del Bio-Bac, quan va estar entre els professionals detinguts per receptar un fals medicament sense composició fixa, sense eficàcia demostrada, fabricat sense garanties sanitàries i comercialitzat sense l’aprovació del Ministeri de Sanitat.

Fa poc menys d’un mes, aquest presumpte doctor va tornar a saltar a la fama quan ‘El País’ va publicar la història de la Rosa: una dona que havia mort després d’intentar tractar un càncer amb homeopatia. Segons s’explica en el reportatge, Bosch va receptar als seus pacient sis preparats homeopàtics, sis fitoterapèutics, cinc ortomoleculars, hidroteràpia i oligoelements. Menys d’un any més tard, la Rosa va morir.

Temes:

Pseudociencia