polèmica per la pseudociència

La comunitat mèdica clama contra els "mercaders de la desesperació"

Defensen la importància del mètode científic i adverteixen que els remeis pseudocientífics no passen controls

"Allò d'aquest diumenge a Balaguer no va ser una conferència sobre l'autisme, sinó un aquelarre", critica Antoni Trilla

zentauroepp13783930 balaguer  lleida    14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

zentauroepp13783930 balaguer lleida 14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els organitzadors de la conferència sobre l’autisme que es va celebrar aquest diumenge a Balaguer (Noguera), a qui la Conselleria de Salut va obrir un expedient sancionador per defensar l’ús de clorit de sodi o 'Solució Mineral Mestra’ (MMS per les seves sigles en anglès) per a la cura d’aquest trastorn, feia mesos que esquivava l’Administració. La xerrada, que inicialment portava per nom 'L’autisme és recuperable',L’autisme és recuperable va ser cancel·lada primer a Barcelona i després a Saragossa per la pressió social. Finalment es va celebrar a Balaguer i va ser presentada, a través de les xarxes, com "la conferència dues vegades censurada sobre autisme".

L’agricultor Josep Pàmies, president de l’associació Dolça Revolució, era darrere d’aquesta conferència. Ell defensa l’ús de l’MMS (que conté lleixiu i la venda del qual és il·legal a Espanya) per curar el Trastorn de l’Espectre Autista (TEIA) o malalties com l’Ebola, acusa la vacuna triple vírica de causar autisme i defensa l’ús de plantes medicinals no només per prevenir, sinó també per curar el càncer. Aquestes pseudoteràpies sense cap tipus de fonament científic (Pàmies és un defensor més d’aquestes) són observades amb alarma per la comunitat mèdica. "El xarlatà o xaman ha existit sempre. És gent que busca, en la majoria dels casos, un benefici econòmic clar i trafica amb la vulnerabilitat dels malalts", assenyala Álvaro Rodríguez-Lescure, oncòleg i vicepresident de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM).

Rere les pseudoteràpies  són subjacents les "teories conspiranoiques" i certa "filosofia pijoprogre" que defensa només allò que és natural 

Aquest metge adverteix que darrere d’aquestes pseudoteràpies són subjacents els "discursos comuns", com les "teories conspiranoiques" (per exemple, "tots els metges són a sou de la màfia de la indústria") i, també, certa "filosofia pijoprogre" que defensa "tot el que és natural" en detriment de l’artificial. "Obliden que l’homeopatia, per exemple, també és venuda per un laboratori farmacèutic que factura molts diners a l’any", assegura Rodríguez-Lescure. "El càncer no es cura amb herbes. Això sí, una grandíssima part de la quimioteràpia tradicional està feta per compostos que deriven de plantes, llevats i bacteris que han sigut purificats, mesurats, dosificats, assajats i verificats. Però no hi ha cap càncer que es curi amb ‘kalanchoe’ [planta silvestre]", afegeix. 

El mètode científic

El vicepresident de la SEOM posa èmfasi en la importància del "mètode científic" i de la "investigació clínica" davant les pseudociències i els qui les promouen, que no fan sinó "mercadejar miserablement amb la desesperació dels altres". "La medicina no sempre cura, és una obvietat, però les seves quotes d’èxit són verificables, fruit del desenvolupament científic i de la investigació. Estem millor que fa 40 anys. Els avions també s’estavellen, però no per això pots dir que és millor utilitzar una catifa voladora", expressa Rodríguez-Lescure.

Quant als recels que sovint genera la indústria farmacèutica (un dels arguments més esgrimits pels defensors de les pseudociències), Rodríguez-Lescure reconeix que si bé la seva finalitat és generar beneficis, no s’ha d’oblidar que avui dia s’exigeix que la investigació sigui "rigorosa, transparent i honrada", la qual cosa permet "discriminar fàrmacs". La comunitat mèdica recorda que els productes defensats per les pseudoteràpies no passen cap control. "Per això no es pot fer un debat equidistant entre ciència i pseudociència", afirma l’oncòleg.

Un "aquelarre"

Per a l’investigador i epidemiòleg de l’Hospital Clínic Antoni Trilla, referent en l’estudi de les malalties infeccioses, allò d’aquest diumenge a Balaguer no va ser una conferència, sinó un "aquelarre". "Josep Pàmies és el que en altres temps es deia 'xarlatà'. Les seves afirmacions no se sustenten amb cap base científica", critica Trilla amb referència a la defensa que fa l’agricultor sobre l’efectivitat de l’MMS per curar l’Ebola. "L’Ebola és una malaltia produïda per un virus amb una alta taxa de mortalitat. I l’MMS, a part de no curar-lo, té efectes tòxics", afirma el metge.

Internet facilita la propagació de la pseudociència, sobretot a través dels vídeos de Youtube

Notícies relacionades

"Aquest senyor, per vendre els seus productes, intenta desacreditar la indústria farmacèutica, que està sotmesa a una regulació molt estricta i els medicaments de la qual representen anys de proves i estan legislats. Comparar una cosa molt regulada amb una altra que no ho està...", afirma Trilla, qui a més critica la constant apel·lació a la "llibertat d’expressió" a l’hora d’organitzar conferències com la de diumenge, quan el que en realitat es fa és "enganyar gent vulnerable".

Internet, a més, facilita la propagació de les pseudociències, sobretot a través dels vídeos de Youtube. En aquest sentit, Ruth Vidriales, psicòloga i directora tècnica de la Confederación Autismo España, advoca perquè qualsevol pràctica que promogui substàncies il·legals (com l’MMS) estigui "molt monitoritzada" per l’Administració. "El Trastorn de l’Espectre Autista (TEIA) és un trastorn neurobiològic que en el dia d’avui no té curació. La investigació diu que la intervenció adequada és de caràcter psicoeducatiu. I el clorit de sodi, il·legal des del 2010, és perillós perquè implica riscos per a la salut. Aquí és on l’Administració ha de donar resposta i vetllar per la seguretat de les persones", conclou.

Temes:

Pseudociencia