CIÈNCIA CURIOSA

Insults al volant, la investigació espanyola guanyadora de l'Ig Nobel de la pau

Un any més la paròdia dels Premis Nobel premia els treballs científics més irreverents del panorama internacional

Colonoscòpia casolana, l'aroma de les mosques i l'ús de ninots vudú contra l'estrès han sigut alguns dels treballs premiats

rjulve45022682 francisco alonso speaks after receiving the ig nobel peace p180917174101

rjulve45022682 francisco alonso speaks after receiving the ig nobel peace p180917174101 / Michael Dwyer

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Ni la vida ni la ciència poden prendre’s massa seriosament. D’aquí que any rere any els Ig Nobel - Improbable Research, la paròdia dels prestigiosos Premis Nobel, sorprenguin revelant algunes de les investigacions més irreverents del panorama científic internacional. Una iniciativa mitjançant la qual es pretén donar visibilitat a aquells treballs que "celebren l’inusual, honren l’imaginatiu i estimulen l’interès de tots per la ciència, la medicina i la tecnologia" i que, al seu torn, provoquen rialles i pensaments molt més profunds.

Aquest any un equip d’investigadors espanyols de la Universitat de València ha sigut guardonat per un treball sobre "la freqüència, la motivació i els efectes de cridar i maleir mentre es condueix". Un estudi sobre els hàbits de conducció dels espanyols que ha aconseguit l’aclamat Ig Nobel de la Pau.

D’acord amb aquesta nova i recent guardonarda investigació, el grau de tolerància social cap a les males pràctiques a la carretera és variable. Mentre que per a algunes persones les maniobres inapropiades han de ser ignorades i acceptades com una cosa inevitable, per a d’altres qualsevol incorrecció a la carretera desperta una indignació extrema. Una cosa que, d’acord amb els investigadors, pot aconseguir que els conductors deixin anar tota la seva fúria mitjançant l’ús de "tot el seu lèxic de blasfèmies i grolleries, maleint i acompanyant les seves paraules de comunicació no verbal rellevant, gestos de retret amb el seu maneig i, de vegades, arribant a una confrontació directa".

Investigacions més que curioses

Un delspremis més aclamats d’aquesta edició ha sigut sense cap mena de dubte el que ha guanyat Akira Horiuch, el gastroenteròleg japonès que ha triomfat per investigar en les seves pròpies carns una tècnica per a la realització de colonoscòpies do-it-yourself. És a dir, un examen rectal autoexploratori que tan sols li ha valgut a Horiuch una "lleu incomoditat" durant el procés.

Com cada any, la gala dels IgNobels ha destacat per un marcat caràcter informal / BRIAN SNYDER

Sense anar més lluny, en l’àmbit de la medicina, un equip d’investigadors americans també ha sigut guardonat per validar la idea que un passeig a les muntanyes russes pot ser útil per contribuir a eliminar les petites pedres al ronyó. En el món de la medicina reproductiva, el premi ha anat a parar a un equip internacional que ha estudiat el funcionament nocturn dels òrgans sexuals masculins mitjançant l’ús de segells.

Els altres guardonats d’aquesta edició

En antropologia, una curiosa investigació ha aconseguit il·lustrar un fenomen que té lloc en els zoològics: en la trobada entre persones i ximpanzés, els uns s’imiten als altres. Una trobada que els investigadors han definit com una imitació espontània entre espècies.

En biologia, una investigació sobre "l’aroma de les mosques" ha assolit el podi al demostrar que els (veritables) experts en vi són capaços d’identificar de manera fiable l’olor d’una sola mosca en una copa de vi. En química, la investigació guanyadora resol la incògnita sobre a partir de quin grau la saliva és un agent netejador per a superfícies brutes.

"L’aroma de les mosques", premi de Química / BRIAN SNYDER

En elmón de la nutrició, el premi se l’ha emportat un estudi en el qual es demostra que la ingesta calòrica d’una dieta caníbal humana és significativament menor que la ingesta calòrica de la majoria de les altres dietes tradicionals de carn. Una dada que, d’acord amb els investigadors responsables de l’estudi, podria explicar moltes coses sobre el perquè com a espècie no hem caigut en el canibalisme.

Notícies relacionades

En economia, la investigació guanyadora ha demostrat que canalitzar la frustració dels treballadors en una nina vudú pot ser un mètode efectiu per bregar amb caps abusius.

Per acabar amb magnificència, en l’àmbit de laliteratura, el premi se l’ha emportat un estudi en el qual conclou que “la vida és massa curta per llegir les instruccions” en el qual es demostra que la gran majoria d’usuaris omet la lectura del manual de funcionament abans de començar a utilitzar un nou dispositiu.