28 febr 2020

Anar al contingut

Pla espacial

Jeff Bezos vol traslladar indústria a la Lluna per salvar la Terra

El fundador d'Amazon diu que col·laborarà amb la NASA i l'ESA per crear un assentament a la Lluna

Jeff Bezos vol traslladar indústria a la Lluna per salvar la Terra

JOE KLAMAR

L’home més ric del món, Jeff Bezos, diu que la seva empresa espacial Blue Origin treballarà amb la NASA i l’ESA per crear un assentament a la Lluna. Fins i tot si Blue Origin no pot aconseguir associacions públic-privades, el fundador d’Amazon farà el que sigui necessari per aconseguir-ho. El seu pronòstic és que la Lluna és el lloc ideal per descongestionar industrialment la Terra i preservar-la com a hàbitat per als humans, va dir durant una xerrada a la Conferència Internacional de Desenvolupament Espacial, aquest cap de setmana a Los Angeles.

A curt termini, l’objectiu de Blue Origin és reduir el cost d’accés a l’espai, inicialment amb la seva nau espacial suborbital New Shepard i després amb el seu coet de classe orbital  New Glenn , a la dècada del 2020.

A llarg termini, la visió de Bezos és facilitar el camí perquè milions de persones treballin a l’espai. Aquestes persones simplement podran viure i treballar en asteroides buits, un concepte que va proposar, dècades enrere, Gerard K. O’Neill, un físic de Princeton les idees del qual van esperonar la passió de Bezos per assolir la frontera final.

Sortir del planeta

Segons Bezos, moure la indústria pesant a indrets espacials impulsats per energia solar és l’única manera de garantir que el nostre planeta pugui fer front a la creixent demanda d’energia i a l’estrès que la població en creixement suposarà per al medi ambient de la Terra.

“Haurem de deixar aquest planeta”, va dir Bezos, citat per Geek Wire. “El deixarem, i el planeta millorarà. Anirem i vindrem, i les persones que vulguin quedar-se, es quedaran".

La Terra es dividirà en zones per a ús residencial i industrial lleuger, mentre que la indústria pesant es mourà fora del planeta i s’alimentarà d’energia solar 24 hores al dia, 7 dies la setmana, va dir.

“La Terra no és un lloc gaire bo per a la indústria pesant. És convenient per a nosaltres en aquest moment”, va dir Bezos. “Però, en un futur no gaire llunyà, parlo de dècades, potser de 100 anys, començarà a ser més fàcil fer moltes de les coses que fem actualment a la Terra en l’espai, perquè així tindrem molta energia”.

Durant la seva intervenció, Bezos va defensar la utilitat de la Lluna per a aquests plans, perquè està convenientment ubicada, accessible només es  un parell de dies amb el coet correcte. Els científics han determinat que té dipòsits de gel d’aigua a prop dels pols que podrien convertir-se en aigua potable, aire respirable i propulsors per a coets recarregables. “És gairebé com si algú ens hagués preparat això”, va dir Bezos.

Per facilitar la tornada a la Lluna, Blue Origin té un mòdul d’aterratge lunar als taulers de dibuix que està dissenyat per poder lliurar 5 tones de càrrega a la superfície lunar. És prou fort com per utilitzar-lo per transportar persones, i, amb prou recolzament, podria començar a volar a mitjans de la dècada del 2020.

Blue Origin ha proposat de construir el seu mòdul d’aterratge Blue Moon sota els terminis d’una associació públic-privada amb la NASA. “Per cert, ho farem, fins i tot si la NASA, no", va dir Bezos. “Ho farem tard o d’hora. Podríem fer-ho molt més ràpidament si hi hagués una associació”.