04 juny 2020

Anar al contingut

FUNDADOR D'AMAZON

Els orígens espanyols de Jeff Bezos, l'home més ric del món

La família paterna de Jeff Bezos procedeix d'un petit poble de Valladolid

Els orígens espanyols de Jeff Bezos, l'home més ric del món

JOE KLAMAR

El 27 d’octubre, Bill Gates va ser destronat com a home més ric del món per primera vegada en molts anys. Jeff Bezos, fundador i executiu d’Amazon, el va succeir en el top amb una fortuna de prop de 80.000 milions d’euros. El seu nom, la seva vida i la seva carrera comencen a ser coneguts, però no una de les seves senyes biogràfiques més curioses: la seva família paterna és originària de Villafrechós, un petit poble de Valladolid.

El seu avi patern era Salvador Bezos, nascut a Villafrechós i pertanyent a una família amb cert poder adquisitiu, però que va haver d’emigrar a Cuba a principis del segle XX quan el seu patrimoni va disminuir notablement. La mare del CEO d’Amazon, Jack­lyn Gise, va tenir Jeff amb només 17 anys. Poca cosa se sap del pare biològic, Ted Jorgensen, més enllà dels seus orígens nòrdics i que el seu matrimoni amb Gise no va aguantar les seves bogeries juvenils i la seva afició per l’alcohol. Quan es van separar, el nen només tenia un any.

Tres anys després, Jackyn Gise va conèixer Miguel Ángel Bezos i es van casar. Miguel Ángel va adoptar el futur propietari del gegant on line quan aquest tenia 4 anys, i li va donar el seu cognom amb el consentiment de Jorgensen. La família es va traslladar a Houston, on es van establir. 

A Villafrechós tothom sap qui és Jeff Bezos. El 2011, va visitar el poble per sorpresa i amb «sis o set guardaespatlles», segons l’alcalde, Miguel Gómez. Dos anys després, els pares del fundador d’Amazon van tornar a Valladolid amb motiu de l’entrega a Miguel Ángel Bezos de la Gran Creu d’Alfons X El Savi, en qualitat de president de la Bezos Family Foundation.

Des d’aleshores no s’ha tornat a saber res dels Bezos, ni ningú al poble es relaciona amb els seus descendents directes o indirectes, «perquè tots els que coneixien el seu avi ja han mort». Tot i així, alguns defensen que tenen llaços familiars. Davant la falta de notícies, l’escriptor i investigador José Cubero creu que el milionari va visitar Villafrechós per conèixer les seves arrels, però que aquestes «no li van agradar i no hi ha tornat». Bezos mai s’ha pronunciat. I això que l’ajuntament li ha ofert «uns terrenys» per construir una empresa, a més d’una casa vacacional, i l’ha invitat a fer el pregó de les festes.