Anar al contingut

FUNDADOR D'AMAZON

Jeff Bezos idea un rellotge que durarà 10.000 anys

Alexander García

Jeff Bezos idea un rellotge que durarà 10.000 anys

Jeff Bezosfundador d'Amazon i propietari del rotatiu TheWashington Post, ha donat llum verda a la instal·lació del seu últim projecte: un rellotge subterrani de 150 metres que s'espera que tingui una vida útil de 10.000 anys. L'extravagant obra d'enginyeria, que es pot apreciar al vídeo que el magnat ha compartit al seu compte de Twitter, està dissenyada per mesurar el temps a llarg termini, és a dir, en segles i mil·lennis, i s'alimentarà de l'energia dels cicles tèrmics de la Terra. 

L'impressionant rellotge està programat per sonar una vegada a l'any a través d'un algoritme que produeix seqüències aleatòries de notes musicals. Les seves agulles giraran per complet una vegada cada segle i una part de la seva estructura sortirà a l'exterior quan es compleixi cada mil·lenni. Tots els engranatges i altres parts del mecanisme han sigut fabricats entre Califòrnia i la ciutat de Seattle, amb materials resistents i duradors per garantir la seva longevitat.

Una llegat per a futures generacions

L'ambiciós projecte va néixer a finals del 1989 -fa 30 anys que s'està construint- i va sorgir de la ment del prestigiós matemàtic nord-americà Danny Hillis, que amb el seu equip va anar construint prototips i va crear una agrupació destinada al desenvolupament del rellotge anomenada Long Now FoundationLa idea de Hillis va anar avançant a poc a poc fins que Jeff Bezos s'hi va interessar, fa més de set anys, i es va convertir en un dels principals inversors i i va donar una injecció econòmica (34 milions d'euros) que ha impulsat la construcció del rellotge.

"Volem que es converteixi en un símbol, en una icona que representi el pensament a llarg termini", ha informat Bezos, que a la pàgina web del projecte ha dit que està seduït per la idea de "deixar empremta i sensibilitzar les persones sobre les conseqüències de les seves accions en el futur". El lloc triat per a la instal·lació del rellotge ha sigut l'interior d'una muntanya buida, en una de les serralades de Sierra Diablo (Texas). 

La intenció és que, una vegada acabi la instal·lació i el rellotge pugui estar operatiu, el públic pugui visitar l'obra, que disposarà de cinc sales commemoratives tallades a la muntanya, cada una de les quals inclourà un tipus d'animació mecànica diferent. A la sala del primer any es preveu representar el sistema solar, a més de les sondes interplanetàries llançades durant el segle XX.

"No estem planejant crear la resta de les sales d'aniversari, sinó que els hi deixarem a les generacions futures", ha assegurat Bezos, l'home més ric del món, que també té planejat construir a la zona un port espacial per al llançament dels coets de la seva companyia Blue Origin.