Compte enrere per a la caiguda a la Terra de l'estació espacial Tiangong 1

El laboratori xinès es desintegrarà a l'entrar a l'atmosfera terrestre en les pròximes hores, encara que no es descarta que en pugui sobreviure algun fragment

zentauroepp42619974 tiangong180322203119

zentauroepp42619974 tiangong180322203119

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El laboratori espacial Tiangong 1, la primera estació orbital xinesa, prossegueix el seu descens fora de control fins a l'atmosfera terrestre i està previst que reingressi a primeres hores d'aquest dilluns, segons han anunciat els centres de control de la Xina (CMSEO) i Europa (ESA).

El laboratori penetrarà a l'atmosfera a uns 26.000 quilòmetres per hora, cosa que provocarà que s'incendiï i es desintegri, encara que no es descarta que algun petit tros pugui sobreviure a la fricció i caigui a terra. La Tiangong 1 és un cilindre d'uns nou metres de llarg i un pes de vuit tones.

Es manté, no obstant, la incertesa sobre on es produirà el contacte. De fet, molt possiblement no es podrà conèixer l'emplaçament exacte i el possible destí dels possibles fragments supervivents fins a poc abans que succeeixi.

Encara que es coneix en tot moment per on transcorre la Tiangong -per exemple, es pot seguir en temps real a la web de l'empresa N2yo.com-, és complex determinar la seva velocitat de descens. Per ara, la finestra més probable s'estén de les 00.36 i les 06.48, hora espanyola peninsular.

A set quilòmetres per segon

No obstant, tenint en compte que el mòdul orbita a uns 7 quilòmetres per segon, un retard d'un minut pot suposar que la nau impacti 420 quilòmetres més lluny del previst. L'únic que és clar, subratlla l'ESA, és que les restes supervivents, si n'hi ha, cauran en qualsevol lloc entre les latituds 43 Nord i 43 Sud. És a dir, pràcticament la meitat del planeta, inclosa Espanya.

El laboratori va ser posat en òrbita el setembre del 2011 i estava programat per fer una entrada controlada a l'atmosfera, però va deixar de funcionar el març del 2016, cosa que va generar preocupació per la seva "caiguda".

Pluja de meteorits

No obstant, la probabilitat que un humà sigui colpejat per un objecte espacial de més de 200 grams és d'una entre 700 milions, segons la CMSEO. "La gent no ha de preocupar-se", va assegurar l'agència xinesa. Aquestes naus espacials "no s'estavellen a la Terra violentament com a les pel·lícules de ciència-ficció, sinó que es converteixen en una esplèndida pluja de meteorits i travessen un cel cobert d'estrelles en el seu camí a la Terra", va explicar.

En 60 anys de vols espacials, s'han produït unes 6.000 entrades no controlades a l'atmosfera de grans objectes fabricats per l'home, i una única resta va impactar en una persona, sense ferir-la.

La desintegració

La calor i la fricció cada vegada més intenses provocaran que l'estructura principal del laboratori es cremi o esclati. Aquesta hauria de desintegrar-se a una altitud d'uns 80 quilòmetres, segons l'agència espacial xinesa.

La majoria de fragments es dissiparan en l'aire i una petita quantitat de restes cauran molt probablement al mar, que cobreix més del 70% de la superfície del planeta.

Notícies relacionades

La Tiangong 1 és el 50è objecte més gran fora de control que cau a la Terra des del 1957, segons el registre elaborat per Jonathan McDowell, especialista del Centre d'Astrofísica Harvard-Smithsonian als Estats Units.

Prohibit quedar-se'n un fragment

En l'improbable cas que alguna persona trobés un fragment de la Tiangong-1, la Convenció de les Nacions Unides estableix que s'ha de retornar al país d'origen (la Xina, en aquest cas). Així mateix, s'hauria d'evitar qualsevol contacte amb el fragment sense les adequades mesures de seguretat, per evitar el risc de contaminació.

Temes:

Astronomia Xina