A Jerusalem

La 'Teoria de la felicitat' d'Albert Einstein, a subhasta aquest dimarts

Es tracta d'una nota que el geni va entregar a un missatger a Tòquio quan va descobrir que no tenia monedes per donar-li propina

zentauroepp40641802 a picture taken on october 19 2017 an ultra orthodox jewis171024181449 / MENAHEM KAHANA

zentauroepp40641802 a picture taken on october 19  2017  an ultra orthodox jewis171024181449
zentauroepp40641794 a picture taken on october 19  2017  shows gal winner  owner171024084047

/

2
Es llegeix en minuts

Una nota que Albert Einstein va entregar a un missatger a Tòquio fa 95 anys, descrivint breument la seva teoria sobre la vida feliç, sortirà a subhasta aquest dimarts amb un preu estimat d'entre 5.000 i 8.000 dòlars a la casa de subhastes Winner's Auctions a Jerusalem.

El físic li va donar la nota a un missatger en comptes d'una propina mentre feia una gira de conferències pel Japó el 1922. En aquell moment, Einstein havia sigut informat feia poc que rebria el premi Nobel de física, i la seva fama fora dels cercles científics era cada vegada més gran.

Un carter japonès va arribar a l'Hotel Imperial a Tòquio per enviar-li un missatge a Einstein, però o bé el missatger es va negar a acceptar una propina, d'acord amb la pràctica local, o Einstein no va tenir monedes per entregar-li com a premi al seu servei, segons informa 'Daily Mail'.

Einstein no volia que se n'anés amb les mans buides i li va escriure dues notes a mà en alemany

De qualsevol manera, Einstein no volia que el missatger se n'anés amb les mans buides i li va escriure dues notes a mà en alemany, segons el propietari actual de la nota, un descendent del missatger. Una d'aquestes notes és la que se subhasta aquest dimarts, juntament amb altres articles, incloent-hi dues cartes que Einstein va escriure en anys posteriors.

"Potser si tens sort, aquestes notes seran molt més valuoses que una simple propina", li va dir Einstein al missatger, segons l'encara propietari, un resident de la ciutat alemanya d'Hamburg que desitja mantenir-se en l'anonimat.

Pensaments privats

Una de les notes, escrita en paper amb membret de l'Hotel Imperial de Tòquio, diu que "una vida tranquil·la i modesta porta més alegria que una recerca d'èxit lligada a un constant descontentament". Aquesta és la que surt a subhasta. L'altra, en un full de paper en blanc, simplement diu: "on hi ha voluntat, hi ha un camí".

No tenen cap valor científic, però poden donar llum sobre els pensaments privats

És impossible determinar si les notes van ser un reflex de les pròpies reflexions d'Einstein sobre la seva creixent fama, segons explica Roni Grosz, l'arxivista a càrrec de la col·lecció Einstein més gran del món, ubicada a la Universitat Hebrea de Jerusalem.

Notícies relacionades

Mentre que les notes, prèviament desconegudes per als investigadors, no tenen cap valor científic, poden donar llum sobre els pensaments privats del gran físic el nom del qual s'ha convertit en sinònim de geni, d'acord amb Grosz.

"El que estem fent aquí és pintar el retrat d'Einstein, l'home, el científic, el seu efecte en el món, a través dels seus escrits", assenyala Grosz.