EXPLORACIÓ ESPACIAL

Localitzades les restes del mòdul 'Schiaparelli' a Mart

La sonda nord-americana MRO ha fotografiat el lloc de l'impacte

La col·lisió es va produir a 300 km/h i probablement va formar un petit cràter

amadridejos35993629 mars reconnaissance orbiter view of schiaparelli landing sit161021193540

amadridejos35993629 mars reconnaissance orbiter view of schiaparelli landing sit161021193540

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

La sonda nord-americana Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), en òrbita al voltant de Mart des de fa 10 anys, va localitzar ahir una taca negra a la superfície del planeta vermell que correspon al mòdul de descens 'Schiaparelli', de la missió eurorussa Exo Mars, segons va explicar l’Agència Espacial Europea (ESA). Com tot semblava indicar, el mòdul «es va estavellar a la superfície de Mart dimecres passat», va confirmar l’ESA.

L’enginy espacial va ser localitzat bastant a prop, a uns cinc quilòmetres del lloc previst originàriament per a l’aterratge, a la regió de Meridiani Planum.

En les imatges captades per la càmera CTX de baixa resolució de MRO s’hi pot observar que la taca fosca deixada per 'Schiaparelli' és molt més gran que la mida del mòdul –fa 15 per 40 metres, en comparació dels dos metres que té realment–. Això s’interpreta com el resultat del violent impacte contra el terra. Així mateix, a la part inferior, a un quilòmetre del mòdul sinistrat, hi ha una segona taca molt petita, de color blanc, que els especialistes de la missió creuen que és el paracaigudes. La gran figura circular és el cràter Endurance.

MÉS VELOCITAT DE LA PREVISTA

La imatge de l’esquerra, procedent d’una escombrada fotogràfica de Meridiani Planum realitzada per MRO dijous passat, durant un sobrevol planificat amb anterioritat, s’ha comparat amb altres imatges captades pel mateix orbitador el mes de maig, a la dreta, on no s’observa res anormal. Les imatges tenen una resolució de sis metres per píxel.

Notícies relacionades

'Schiaparelli' va arribar a la superfície a una «velocitat més ràpida del previst», ha explicat Thierry Blancquaert, del centre de control de l’ESA a Darmstadt (Alemanya), després que el contacte es perdés uns 50 segons abans del moment previst. Molt possiblement, prossegueix l’ESA, els retropropulsors van fallar i el mòdul es va precipitar quan estava entre dos i quatre quilòmetres d’altura i va arribar a uns 300 quilòmetres per hora en el moment de l’impacte.

Una de les possibilitats per explicar la gran mida de la taca fosca és precisament que l’impacte va estar acompanyat d’una explosió, possiblement del combustible dels tancs no utilitzats en les operacions d’aterratge. També pot ser el resultat d’un gran cràter format per l’impacte. O les dues coses alhora. 

Temes:

Mart