BBVA anuncia una opa hostil pel Sabadell que aquest impugna

El banc basc presenta una oferta al mateix preu que l’anterior proposta amistosa i l’entitat catalana respon denunciant el seu rival davant la CNMV

GOVERN CENTRAL I Generalitat mostren la seva oposició a l’operació

Cuerpo en recalca els «potencials efectes lesius» i adverteix que l’Executiu en té «l’última paraula»

BBVA anuncia una opa hostil pel Sabadell que aquest impugna

Pablo Allendesalazar

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Tambors de guerra en la banca: primera opa hostil al sector des de 1987. I, com llavors, de futur incert. El BBVA va anunciar ahir a primera hora que té la intenció de llançar una oferta pública d’adquisició (opa) pel Sabadell, tres dies després que el consell d’administració de l’entitat catalana rebutgés l’operació amistosa oferta pel seu rival. Malgrat això, el segon banc espanyol va decidir intentar convèncer els accionistes del quart amb una oferta que no millora les condicions rebutjades pels administradors (prima del 30% i valoració del Sabadell en 12.284 milions d’euros, segons la cotització prèvia a l’anunci de la setmana passada). El seu president, Carlos Torres Vila, va ratificar que "no hi ha espai" per millorar-la.

BBVA anuncia una opa hostil pel Sabadell que aquest impugna /

La cúpula del Sabadell no va trigar a demostrar que pensa defensar-se. A última hora del dia, va acusar el BBVA davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de "vulnerar" la llei d’opa. Aquesta norma estableix que el banc s’ha d’abstenir de "difondre o publicar per qualsevol mitjà qualsevol dada o informació que no consti en l’anunci previ de l’oferta". I, segons el Sabadell, BBVA l’ha incomplert en la documentació i contingut de la trobada pública que va mantenir al matí amb analistes per explicar l’opa.

L’operació, que, segons el banc, es portaria a terme en un període d’entre sis i vuit mesos, va provocar el rebuig d’autoritats i partits polítics de tota ideologia. El més rellevant és el del Govern: el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va advertir que l’Executiu té l’"última paraula" sobre l’operació. És cert, però amb matisos. El BBVA ha condicionat l’oferta a arribar almenys al suport del 50,01% del capital del Sabadell. En cas d’aconseguir-ho, exercirà el seu dret a exigir la venda forçosa de les restants accions per realitzar una fusió per absorció. És aquesta fusió (no l’opa) la que pot vetar Economia.

Cuerpo va aclarir que el Govern rebutja l’opa "tant en la forma", pel caràcter no amistós, "com en el fons". I va afegir que la valoració de l’Executiu es farà "tenint en compte els potencials efectes lesius d’aquesta operació" en l’ocupació i en l’estabilitat financera. "Ens genera preocupació", va dir el ministre, amb referència a l’increment del nivell de concentració bancària, informa Rosa María Sánchez.

També va mostrar la seva "oposició total" la Generalitat de Catalunya. La consellera d’Economia, Natàlia Mas, va demanar ahir per carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de competència, Margrethe Vestager, i a la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, que evitin que l’opa tiri endavant.

Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va preferir no entrar en el fons de la qüestió i es va limitar a criticar el Govern central en un comunicat perquè considera que ha "sobreactuat" pocs dies abans de les eleccions a Catalunya, informa Pilar Santos. La reacció de la direcció del PP dista molt de la de Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, que va arribar a dir que l’opa "és una operació en contra d’Alacant i del País Valencià". Alejandro Fernández, president del PP català i candidat en els comicis del 12M, va assegurar que li "preocupa molt" pels possibles efectes negatius.

Hi ha la possibilitat que el BBVA desisteixi de l’opa. Però Torres Vila va evitar ahir valorar qualsevol escenari alternatiu i va reiterar que confia "plenament que el Govern acabarà apreciant l’operació".

Incerteses

Les altres autoritzacions que ha d’obtenir el BBVA semblen més factibles. Una és la de la seva junta d’accionistes. Una altra és la del Banc Central Europeu (BCE), que està a favor que els bancs europeus guanyin dimensió. L’altra és la de les autoritats de competència al Regne Unit (per TSB, la filial britànica del Sabadell) i d’Espanya. La CNMC ja va aprovar l’absorció de Bankia per CaixaBank el 2021.

Notícies relacionades

Un altre dubte és què faran els accionistes del Sabadell. El banc compta amb 205.510 accionistes, però la clau és el que puguin decidir els 24 que controlen el 46,62% dels títols, bàsicament els grans inversors professionals, i els 136 que en posseeixen el 10,2% restant. També pot passar que un altre banc presenti una contraoferta pel Sabadell o que el Sabadell miri de fusionar-se amb un altre banc més petit com a defensa.

La presentació de l’oferta va provocar que les accions del Sabadell pugessin ahir en borsa un 3,17% (als 1,857 euros), mentre que les del BBVA es van desplomar un 6,71% (9,6 euros).