Excepcional descobriment arqueològic
Un braç preneandertal trobat al nord de França
La revista científica 'Plos One' publica els resultats de la troballa realitzada el 2010
Restes d'animals, una col·lecció de sílexs i tres ossos humans van quedar al descobert el 10 de setembre del 2010 al jaciment prehistòric de Tourville la Rivière, una petita localitat situada en un meandre del Sena al seu pas per l'Alta Normandia francesa.
Quatre anys després de la troballa, la revista nord-americana 'Plos One' publica el resultat de la investigació realitzada per membres de l'Institut Nacional d'Investigació Arqueològica (Inrap) i del Centre Nacional d'Investigació Científica (CNRS) en col·laboració amb investigadors d'Espanya, Austràlia i els Estats Units.
La hipòtesi llançada pels experts és que els tres ossos (un húmer, un radi i un cúbit) pertanyen al braç esquerre d'un mateix individu, un adult jove o un adolescent que va viure fa uns 200.000 anys, al plistocè mitjà, i estaria emparentat amb el llinatge dels neandertals.
Segons Bruno Maureille, paleontòleg de la Universitat de Bordeus i membre de l'equip que ha estudiat les restes, el descobriment és “excepcional” perquè permet donar informació sobre una part molt poc coneguda dels assentaments neandertals del nord-oest europeu.
A més, el braç de qui ja ha estat batejat com ‘l'home de Tourville’ presenta certes peculiaritats que han cridat l'atenció dels científics. En primer lloc, l'anòmala elevació observada a l'húmer, provocada probablement per un trencament de lligaments a causa de “moviments repetits d'extensió del braç amb allunyament de la resta del cos”. Els paleontòlegs parlen d'una lesió similar a la que es podria trobar en un jugador de beisbol.
ARROSSEGAT PEL SENA
La procedència de les restes també haurà de ser objecte d'estudis posteriors perquè fins ara és un misteri, i l'únic que se sap és que l'individu no va morir al lloc on han aparegut els ossos, que van arribar al jaciment arrossegats pel riu, igual que els cadàvers d'animals. Tampoc s'ha pogut determinar si l'home de Tourville és, en realitat, una dona.
L'equip científic ara vol prosseguir l'estudi morfològic i comparar de manera sistemàtica les restes òssies amb altres vestigis preneandertals trobats a Europa i al Pròxim Orient. Així mateix, es faran anàlisis d'ADN per veure si s'aconsegueix obtenir material genètic que permeti situar l'esquelet de forma més concreta en el dilatat llinatge dels neandertals.
Notícies relacionades"Els fòssils de Tourville no solament són els més antics trobats a França en una excavació, sinó que proporcionen nou material sobre les limitades mostres de restes al nord-oest d'Europa, sobretot pel que fa a elements postcranials", ressalten les conclusions de la revista científica.
El braç preneandertal és la segona resta humana apareguda en un jaciment arqueològic francès al nord del Loira. Fins ara, la majoria de les troballes del nord-oest europeu es concentren a Alemanya i el Regne Unit.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles