DIUMENGE AL MATÍ

Una bola de foc il·lumina diverses comarques catalanes

L'Aemet de Catalunya i nombrosos ciutadans han informat del fenomen a Twitter amb fotos i vídeos

El suposat meteorit també s'ha deixat veure a Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, País Valencià i Extremadura

El bòlid va travessar el cel de Folgueroles diumenge, a primera hora del matí. / YOUTUBE / PEP PUJOLS

1
Es llegeix en minuts

Un possible meteorit i el seu rastre lluminós van ser vistos diumenge cap a les 07.00 hores per ciutadans de Barcelona Tarragona, que n'han informat a Twitter, amb fotografies en què es pot veure fum de color rosa i blanc.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Catalunya també ha informat del possible meteorit, que va il·luminar el cel de Barcelona amb un flaix de llum diumenge cap a les 06.55 hores, segons ha constatat el personal de guàrdia d'aquesta entitat.

Per la seva part, la Xarxa d'Investigació de Meteorits ha actualitzat a la seva pàgina web la llista d'aquest tipus de fenòmens incloent-hi aquest, realitzat pel doctor Josep M. Trigo, científic titular del Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC).

En aquesta llista només s'hi inclouen els casos més lluminosos i representatius, ja que a les 25 estacions operatives de l'esmentada xarxa es detecten cada any uns 500 bòlids.

A la llista solament es recull el registre de diverses imatges de l'estela persistent del possible meteorit vist aquest diumenge, però encara no s'ha pogut determinar el seu origen ni precisar la seva magnitud.

EN ALTRES ZONES D'ESPANYA

El suposat meteorit ha pogut ser vist, a més de Catalunya, en altres zones d'Espanya, com Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, País Valencià i Extremadura, segons la citada xarxa.

A Catalunya, els testimonis a Twitter provenen de poblacions barcelonines com Olesa de Montserrat, Berga, Ullastrell i Badalona, així com Tarragona i Barcelona.

Notícies relacionades

Bòlid, o bola de foc, és com es denomina el fenomen lluminós de magnitud -4 o inferior produït quan una partícula d'origen interplanetari penetra a l'atmosfera terrestre a velocitats d'entre 11 i 73 quilòmetres per segon.

Aquestes partícules són roques despreses d'asteroides, cometes o fins i tot roques de la Lluna o Mart, encara que aquesta situació és més rara, segons informa la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits.