GRÀCIES AL TELESCOPI HUBBLE
Descoberta la galàxia més llunyana coneguda
La llum ara detectada es va formar fa 13.800 milions d'anys, quan l'Univers tenia el 5% de l'edat actual

Imatge de noves galàxies descobertes pel ’Hubble’. /
Un equip internacional d'astrònoms ha descobert la galàxia més distant observada fins ara, la llum de la qual va ser emesa quan l'Univers només tenia un 5% de l'edat actual, estimada en uns 13.800 milions d'anys. Els detalls de la investigació s'han publicat a la revista 'Nature'.
La galàxia, batejada com a z8-GND-5296, data de quan l'Univers resultant del Big Bang tenia només 700 milions d'anys, "i el que la fa única comparada amb altres descobriments semblants és que la seva distància ha pogut ser confirmada per un espectrògraf", afirma Bahram Mobasher de la Universitat de Califòrnia a Riverside, un dels membres de l'equip.
La galàxia va ser detectada entre 43 candidates, mitjançant imatges infraroges captades pel telescopi espacial Hubble, i la distància va ser confirmada per les observacions fetes amb el sofisticat espectrògraf Mosfire del telescopi Keck, a Hawaii.
Estudiar les primeres galàxies resulta difícil perquè quan la seva llum arriba a la Terra s'ha desplaçat cap a la part infraroja de l'espectre a causa de l'expansió de l'Univers, en un fenomen anomenat desplaçament cap al vermell ('redshift'). Com més llunyanes, més vermelles semblen.
Per això, els astrònoms recorren a espectrògrafs cada vegada més sensibles situats en telescopis a la Terra, capaços de mesurar el desplaçament cap al vermell de la llum de la galàxia, que és proporcional a la seva distància. I n'és un el Mosfire. Tècnicament, el desplaçament cap al vermell de z8-GND-5296 és de 7,5, mentre que l'anterior plusmarca, una altra galàxia situada a la mateixa part del cel, era de 7,2.
Formació d'estrelles
L'equip, liderat per Steven Finkelstein, de la Universitat de Texas a Austin, i Dominik Riechers, de la Universitat de Cornell a Nova York, va observar també que la nova galàxia té una taxa de formació d'estrelles "sorprenentment alta", unes 300 vegades a l'any la massa del nostre sol, en comparació amb la Via Làctia, que forma només entre dues i tres estrelles a l'any.
"Aquests descobriments aporten pistes sobre el naixement de l'Univers i suggereixen que pot albergar zones amb una formació d'estrelles més intensa de la que es creia", ha afirmat Finkelstein.
Notícies relacionadesAmb la construcció de telescopis cada vegada més grans a Hawaii i Xile i del telescopi James Webb a l'espai, a finals d'aquesta dècada els astrònoms esperen descobrir moltes més galàxies a distàncies encara més llunyanes, segons Mobasher.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Sèries 'Desaparegut', el fenomen que ha arribat al número 1 de Netflix: "Mai m’hauria imaginat que l’èuscar m’obriria camí com a actor"
- La UE debatrà de nou l’oficialitat del català el 18 de juliol
- Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Els convocants afirmen que tres de cada quatre jutges i fiscals secunden l’aturada