Els efectes de les retallades sanitàries

L'OMS declara cancerígena la contaminació atmosfèrica

Per primera vegada inclou la pol·lució de l'aire entre els agents causants de càncer

El pulmó i la bufeta són els òrgans més afectats pels gasos contaminants

Mantell de contaminació sobre Barcelona, en una imatge de l’octubre del 2012.

Mantell de contaminació sobre Barcelona, en una imatge de l’octubre del 2012. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

la contaminació de l'aire exterior i les partícules que el componen es poden considerar com un dels elements que causen càncer en els humans, amb especial incidència en els casos de pulmó i de bufeta. Així ho va certificar ahir l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), organisme dependent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

És la primera vegada que una agència de l'OMS qualifica el poder cancerigen de la barreja de gasos contaminants que embruten l'atmosfera. Aquesta catalogació col·loca la pol·lució ambiental en el primer grup de substàncies causants de càncer de la classificació estàndard de la IARC, en què també s'inclouen  el tabac, la radiació ultraviolada i la pols sílice, entre altres.

La contaminació atmosfèrica està causada, en la majoria dels casos, per les emissions de les indústries, dels cotxes, de l'agricultura i de la generació d'energia.

Els nivells de contaminació han augmentat significativament a tot el planeta. Actualment, els països més afectats són els emergents de ràpida industralització i amb grans poblacions, com la Xina, l'Índia i el Brasil. Tot i així, la IARC destaca que les seves conclusions s'apliquen a totes les regions del món, encara que la composició de la contaminació atmosfèrica i els nivells d'exposició varien enormement. Aquesta classificació de la contaminació com a element cancerigen, ha de ser, segons l'organisme  de l'OMS, «un primer pas» que serveixi d'impuls perquè els governs de cada país es posin a treballar per controlar aquests riscos i prendre decisions sobre aquest tema.

Kurt Straif, el president de la secció monogràfica de la IARC, va afegir  que les seves conclusions es basen en l'observació de «prou evidències» que les partícules contaminants de l'aire són cancerígenes.

La IARC va recordar que ja fa molt de temps que es coneixia el fet que la pol·lució pot provocar malalties respiratòries i cardíaques. Però ara, després d'haver avaluat de manera individualitzada i en el seu conjunt els efectes dels diferents elements químics contaminants de l'aire, l'agència de l'OMS arriba a la conclusió que la pol·lució atmosfèrica «no és només un risc important per a la salut en general, sinó també una causa de mort per càncer».

Notícies relacionades

ESTUDIS REALITZATS / Dana Loomis, cap adjunt del Programa de Monografies de la IARC, va explicar que per tenir un diagnòstic fiable i prendre aquesta decisió van avaluar l'aire que tothom respira en lloc de centrar-se en els seus contaminants específics, i va afegir que «els resultats dels estudis revisats van apuntar que el risc de desenvolupar càncer de pulmó augmenta significativament a l'estar exposat a l'aire contaminat».

Els estudis més recents citats per la IARC indiquen que l'any 2010 la contaminació ambiental va causar 223.000 morts per càncer de pulmó arreu del món.