La salut del ciclista colombià

Egan Bernal es desperta però segueix pendent de l’anàlisi neurològica

Els metges de Bogotà asseguren que com a mínim tardarà un any a estar recuperat

Egan Bernal es desperta però segueix pendent de l’anàlisi neurològica

EFE

2
Es llegeix en minuts

Les tres hores següents a l’accident patit per Egan Bernal van ser clau i la ràpida evacuació a una clínica pròxima a la ciutat de Bogotà va evitar que hi hagués un risc vital després que el corredor impactés amb la part posterior d’un autobús urbà mentre entrenava amb els seus companys del conjunt Ineos, entre els quals els espanyols Carlos Rodríguez i Omar Fraile. L’accident va tenir lloc dilluns passat.

Els metges van seguir el protocol habitual en casos de traumatismes molt greus com el seu. Primer preservar la vida, el que es va aconseguir poc després d’ingressar al centre hospitalari, després van garantir les funcions vitals, i a continuació van procedir a fer dues intervencions quirúrgiques de caràcter urgent. En la primera van reparar els ossos trencats de la cama dreta i en la segona les alteracions a la columna vertebral. Cirurgians de traumatologia van portar a terme la primera operació i neurocirurgians la segona. Des de dimarts a la tarda, hora colombiana (sis menys que a Espanya), Bernal està despert i es va recuperant satisfactòriament de les ferides, tot i que segueix a la unitat de cures intensives. El corredor ha mogut les quatre extremitats però la seva situació neurològica encara està pendent d’avaluació.

Risc d’infecció

El que més preocupava era el risc d’infecció (les ferides de la cama dreta van ser amb fractura oberta) i la forta contusió pulmonar provocada per l’impacte. Segons alguns experts, Bernal podria anar circulant a uns 60 quilòmetres per hora quan va impactar amb l’autobús. Anava amb una bicicleta de contrarellotge, amb què els corredors adopten una posició més baixa i acostumen a anar amb el cap abaixat per guanyar aerodinàmica.

Notícies relacionades

Diaris colombians com ‘El espectador’ han consultat amb diversos especialistes tant en accidents com en matèria esportiva i tots coincideixen que, en el millor dels casos, Bernal no podrà competir aquest 2022, un any en què aspirava a lluitar per la victòria del Tour, que ja va aconseguir el 2019. Després s’ha de determinar com es recupera de les ferides patides a la cama dreta i l’esquena.

En l’operació de la cama se li van aplicar claus i cargols al fèmur fracturat, així com filferros per mantenir l’estructura a la pell de la ròtula. En la intervenció de l’esquena es va mirar d’estabilitzar la columna vertebral, on hi havia dues fractures i dues luxacions a les vèrtebres.