LA NOVA TEMPORADA CICLISTA

Kern Pharma, esperit català per a la Volta

  • El jove equip, patrocinat per un laboratori farmacèutic de Terrassa, debutarà al març en la ronda catalana.

  • És l’esquadra més jove del pilot i compta a les seves files amb prometedors corredors com el barceloní Roger Adrià, de 22 anys.

  • Van fer el salt al professionalisme el 2020, però fins aquest any no han passat a la categoria que fins i tot els permetria disputar el Tour amb invitació.

Kern Pharma, esperit català per a la Volta
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El ciclisme és l’esport que més necessita les marques comercials per a no només pedalar sinó viure en l’imperi dels mortals. I no és la primera vegada que la indústria farmacèutica es recolza en les bicicletes per donar-se a conèixer. Amgen, curiosament totpoderós fabricant d’eritropoetina (EPO), va patrocinar el Tour de Califòrnia, la principal carrera nord-americana, fins a la desaparició el 2019. I des de l’any passat, un laboratori farmacèutic català, Kern Pharma, enclavat en el polígon industrial de Can Perallada, a Terrassa, patrocina l’equip que porta el mateix nom i que en aquest 2021 ha fet tal salt de qualitat que fins i tot s’ha guanyat una invitació per disputar al març, si coronavirus ho permet, la Volta, en l’edició 100, cancel·lada fa un any a causa de la Covid.

El ciclisme català, malgrat aportar algunes figures importants en la història del ciclisme, des de Miquel Poblet fins a Marc Soler passant per Josep Pesarrodona o Melcior Mauri, mai s’ha prodigat a patrocinar equips. De fet, si es furga molt en la llegenda de la Volta, es troben abans de la Guerra Civil ciclista disputant la ronda catalana amb els colors del Barça i l’Espanyol. Però si es passa per alt el Festina, d’amarg record i inscrit a Andorra tot i que amb capital barceloní, no hi ha equips professionals purament catalans en les llistes d’aquest esport.

Categoria UCI ProTeam

Per això, l’entrada del Kern Pharma, ascendit aquest any a la denominada categoria UCI ProTeam, la segona divisió ciclista, però que els permet córrer les carreres enclavades en el World Tour –la Champions, si en féssim una comparativa amb el futbol–, és una agradable notícia. De fet, fins i tot podrien rebre una invitació del Tour mateix.

Per ara, aquest jove equip –jove en anys de vida i en mitjana d’edat, amb 20 corredors en plantilla, 16 espanyols dels quals 5 són catalans més quatre estrangers–, se centra a debutar a la Volta i després guanyar-se el dret a córrer la Vuelta al País i la Clàssica de Sant Sebastià, al costat de la Vuelta, a la qual tampoc renuncien tot i que les possibilitats siguin molt remotes, són les carreres World Tour espanyoles. Als ciclistes del Kern Pharma els dirigeix Juanjo Oroz, tècnic navarrès que durant molts anys ha tret ‘figures per al Movistar, com Richard Carapaz o el mateix Marc Soler. I és un equip que no acudirà a la Volta per agafar la denominada escapada bidó per guanyar-se uns minuts de glòria a la televisió i ser agafats pel pilot sense perdó. «Has de córrer com un equip gran per ser un equip gran. Si cal preparar l’esprint, es prepara, i si es creu que s’ha de trencar la carrera, doncs es fa», simplifica Oroz.

L’esperança de Roger Adrià

Notícies relacionades

És un projecte a llarg termini, per créixer i guanyar-se el dret que les grans voltes en un futur pròxim no els ignorin. D’aquí, l’aposta de la farmacèutica catalana, laboratori referència en la fabricació de genèrics d’ibuprofèn i paracetamol. «Són l’equip professional més jove del pilot. És un equip que pot animar la Volta i per això els hem convidat, al marge que tenen cinc catalans a les files, com Roger Adrià, que és una de les sensacions del Kern Pharma», explica Rubèn Peris, president de la Volta.

«Adrià és un dels nostres grans actius. Té mentalitat guanyadora, idees clares, ambició i amb el pas dels anys està cridat a ser una figura», adverteix Oroz al parlar d’aquest ciclista barceloní de 22 anys. I per començar, d'aquí a dos mesos, l’espera la Volta amb els braços oberts.