la volta francesa

El director del Tour dona positiu per Covid-19 a diferència dels ciclistes

Les mostres preses a corredors, equips i organització eleven a quatre els infectats, però la prova continua sense sobresalts

segea54554012 tour de france director christian prudhomme wearing a face m200819202917

segea54554012 tour de france director christian prudhomme wearing a face m200819202917 / VALERY HACHE

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

París ja és més a prop. El Tour, des d’aquest dimarts, ja pot començar a mirar als Camps Elisis. El perill d’aquest any no trobava ni en les caigudes ni en el dopatge, entre un risc assumit i una xacra que tendeix a desaparèixer. Els temors de Christian Prudhomme, com a director i com a imatge d’una ronda francesa, estaven en la Covid-19, en les exigències tant de la Unió Ciclista Internacional (UCI) com del Ministeri de Salut francès perquè es complís un rigorós control de lluita contra la pandèmia i perquè tots, equips i organitzadors, miressin de viure sota una bombolla, tan imaginària com real, amb la finalitat de protegir-se contra el virus.

I va voler aquest dimarts l’atzar, pervers tantes i tantes vegades, que fos el mateix director de la prova que donés sorprenentment positiu i s’hagués de quedar confinat una setmana en un hotel de La Rochelle, a la costa atlàntica francesa, per sobre de Bordeus i per sota de Nantes, al costat de quatre auxiliars d’equip i un treballador del Tour. Van ser els únics cinc positius per Covid-19 que es van donar entre les 841 persones incloses a la bombolla de la Grande Boucle.

165 ciclistes

I entre aquestes 841 persones sotmeses a proves PCR hi havia els 165 ciclistes que aquest dimarts van sortir en la desena etapa, a l’illa d’Oléron, des del líder Primoz Roglic al ‘fanalet vermell’ Pavel Sivakov. Cap d’ells va donar positiu, cap d’ells estava infectat, per la qual cosa, Prudhomme al marge, va començar a aclarir-se d’obstacles la ruta cap a París, davant el temor d’exclusions massives, fins i tot de la suspensió de la carrera, i d’una nit d’insomni omplerta de rumors tan incerts com malintencionats.

No obstant, no va ser una victòria, potser el triomf en un esprint especial dels que tant agraden a Peter Sagan, perquè la meta final encara és llunyana i pendents dels últims controls que s’efectuaran el pròxim dilluns a la ciutat de Grenoble i voltants, abans d’uns Alps que aquesta vegada sí que es veuen ferms i majestuosos.

La normativa

Si hi ha dos membres d’un mateix equip, és igual que siguin corredors, directors, massatgistes, mecànics, cuiners, metges, preparadors físics, xòfers o responsables de premsa, que donen positiu, l’esquadra serà exclosa del Tour. I des d’aquest dimarts quatre equips corren amb una espasa de Dàmocles sobre el seu cap que amenaça de tallar-los el clatell si el feliç virus torna a aparèixer en la mucositat d’algun dels seus membres. Egan Bernal (Ineos), Romain Bardet (AG2R), Guillaume Martin (Cofidis) i Adam Yates (Mitchelton) saben que per moltes gestes que facin, per molta exhibició que realitzin divendres al massís Central i sobretot el diumenge en el Grand Colombier o per molta resistència que ofereixin tot se n’anirà en orris dies després si sorgeix un altre positiu per Covid-19 en el seu entorn.

Ho va dir Prudhomme des del seu hotel de La Rochelle on passarà la quarantena abans del tornar al Tour la setmana que ve si té la fortuna de donar negatiu –a França l’aïllament després d’un positiu només és d’una setmana. «Si qualsevol dels equips amb un positiu torna a presentar un altre contagi, serà expulsat de la carrera».

La delicada situació de Bernal

Notícies relacionades

De fet, i centrat exclusivament en Bernal, ara segon de la general i de qui s’espera una gran reacció als Alps, és com si corregués el Tour a partir d’ara com un dels set integrants de la nau espacial ‘USCSS Nostromo’. El vuitè passatger no es diu Alien, sinó Covid-19, però amb idèntiques i malvades intencions que el personatge de ficció.

I això que l’Ineos, menys ferm que altres vegades en l’aspecte competitiu però econòmicament igual de potent que sempre, havia sigut un dels equips que més i millor s’havia preparat per protegir-se del virus dins de la bombolla del Tour. Fins i tot havien contractat un segon cuiner perquè servís els àpats als auxiliars, lluny del que cuida els ciclistes, però alhora per crear entre tots un ambient més segur, lluny dels salons i cuines dels hotels, utilitzant només els seus propis camions caravanes i després d'estar concentrats i lluny de les seves famílies des que el 16 d’agost va acabar el Critérium del Dauphine.