càstig de la UCI

Valverde incrementa el seu palmarès després de la sanció a Cobo

L'excorredor càntabre, a part de la Vuelta del 2011, també perd una etapa de la ronda espanyola del 2009 que passarà al campió del món

aguasch47545719 29 de marzo del 2019  ciclismo  el ciclista alejandro valver190503104658

aguasch47545719 29 de marzo del 2019 ciclismo el ciclista alejandro valver190503104658

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

La sanció a Juanjo Cobo, desposseït la setmana passada de la Vuelta del 2011 per dopatge, s’amplia també als resultats que va aconseguir durant la ronda espanyola del 2009, en desena posició. La carrera la va guanyar Alejandro Valverde però ara s’incrementarà el seu palmarès a causa d’aquest càstig, i es convertirà en el vencedor de la 19ª etapa d’aquella edició de la Vuelta que es va acabar a La Granja, a la província de Segòvia.

Segons va informar la UCI (Unió Ciclista Internacional) dimarts 18 de juny, aCobo  se'l castigava per dopatge durant dos períodes de competició en què quedaven anul·lats tots els resultats aconseguits. El primer termini es va estipular entre entre el 29 d’agost i el 27 de setembre del 2009, que inclou principalment la disputa de la Vuelta. El segon terme comprèn entre el 20 d’agost i l’11 de setembre, és a dir, en aquesta cas, durant tota la competició de la ronda espanyola que finalment va guanyar per davant de Chris Froome (que aconseguirà el títol) i Brad Wiggins, que passarà a ser el segon classificat.

L’etapa en qüestió

Valverde, per la seva part, es va classificar en segona posició en l’etapa que sortia d’Àvila i acabava a La Granja, el 18 de setembre del 2009. Cobo va atacar el grup de favorits i va traspassar la línia de meta amb dos segons d’avantatge sobre el corredor murcià, Cadel EvansSamuel Sánchez i Dani Moreno. Curiosament, Valverde no havia aconseguit cap triomf parcial a la Vuelta que va guanyar fa 10 anys. Així mateix, Dani Moreno, que va arribar a Madrid en 11ª posició, passarà a tancar el ‘top ten’ de l’edició 2009 de la Vuelta.

Notícies relacionades

La UCI va retirar la setmana passada el triomf de la Vuelta 2011 a Cobo al determinar després de diversos anys d’investigació que hi havia incorreccions en el seu passaport biològic i que el feien sospitós d’haver-se dopat amb EPO o haver utilitzat alguna transfusió sanguínia de forma il·legal per millorar el rendiment. Quan passi termini legal que Cobo té per presentar un recurs, cosa que sembla descartada, la UCI redistribuirà les victòries: del triomf absolut de la Vuelta 2011 a Froome a la victòria d’etapa del 2009 en favor de Valverde.

La Ruta d’Occitània

Precisament el campió del món torna aquest dijous a la competició, a la Ruta d’Occitània, l’antiga Ruta del Sud, que es disputa durant quatre dies per carreteres franceses pirinenques com a carrera preparatòria per al Tour. Valverde defensa el triomf aconseguit el 2018. El campió del món no s’havia posat un dorsal des del diumenge 28 d’abril, quan es va retirar de la Lieja-Bastogne-Lieja pel malestar a causa d’una caiguda dies abans mentre s’entrenava. Després va decidir renunciar al Giro. El ciclista murcià serà un dels vuit corredors que alinearà el Movistar per al Tour, que començarà el 6 de juliol a Brussel·les.