anomalies sanguínies

Cobo perd la Vuelta 2011 per dopatge i serà de Froome

L'UCI proclamarà vencedor el ciclista britànic després de treure la victòria al corredor càntabre, ja retirat, i sancionar-lo per tres anys

MD42  MADRID  11 09 2011 - Los ciclistas Juanjo Cobo  c  del Geox-TMC  los britanicos Christopher Froome  Sky   d  y Bradley Wiggins  i   en el podio tras imponerse primero  segundo y tercer clasificado  respectivamente  en la 66  Vuelta a Espana tras finalizar la vigesimoprimera y ultima etapa disputada hoy entre el entre el circuito de El Jarama y Madrid  de 94 kilometros de recorrido  EFE Jose Manuel Vidal

MD42 MADRID 11 09 2011 - Los ciclistas Juanjo Cobo c del Geox-TMC los britanicos Christopher Froome Sky d y Bradley Wiggins i en el podio tras imponerse primero segundo y tercer clasificado respectivamente en la 66 Vuelta a Espana tras finalizar la vigesimoprimera y ultima etapa disputada hoy entre el entre el circuito de El Jarama y Madrid de 94 kilometros de recorrido EFE Jose Manuel Vidal / Jose Manuel Vidal (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El ciclisme segueix sent l’esport rei a l’hora de moure i reestructurar les classificacions generals de les principals carreres. L’11 de setembre del 2011 Juanjo Cobo va viure el seu dia gran en el ciclisme. Va guanyar la Vuelta a Espanya i fins i tot va rebre honors per part del rei Felip, llavors Príncep d’Astúries, a la plaça de la Cibeles. Vuit anys després, el ciclista càntabre, ja retirat i amb 38 anys, anomenat el ‘El Bisonte de la Pesa’, el seu barri de la localitat de Cabezón de la Sal, ha sigut desposseït del títol per dopatge. Després d’una llarga investigació científica, els especialistes de la Unió Ciclista Internacional (UCI) van constatar anomalies en el seu passaport biològic, cosa que ve a significar que va fer ús d’una transfusió il·legal de sang o d’EPO.

L’11 de setembre del 2011 Cobo es va convertir en el guanyador sorpresa de la Vuelta que va descobrirChris Froome, que va acabar en segona posició, per davant de Brad Wiggins, després vencedor del Tour 2012. Froomeque romandrà fins dissabte en la unitat de cures intensives de l’hospital de Saint Etienne, com a conseqüència de la greu caiguda ocorreguda dimecres, serà proclamat guanyador vuit anys després de la ronda espanyola i alimentarà el seu palmarès amb una segona Vuelta, després de l’aconseguida el 2017 (no sense suspens per l’embolic que hi va haver amb un ventolín per combatre l’asma).

Un correu electrònic

Unipublic, l’empresa organitzadora de la Vuelta, que forma part de ASO, la firma propietària del Tour, va rebre aquest dimecres un escarit correu electrònic de l’UCI on se l’informava simplement que el guanyador de l’edició 2011 quedava desposseït del títol per dopatge. La Federació Espanyola de Ciclisme va obtenir una còpia del correu. Unes hores més tard el servei de premsa de l’UCI va emetre un comunicat, també curt, en el qual s’informava de la infracció de Cobo al seu passaport biològic, en els anys 2009 i 2011, i que per tant, i malgrat estar ja retirat, se li aplicava una sanció de tres anys.

Segons ha pogut saber aquest diari, Cobo, que col·labora en una empresa lletera de Cantàbria i continua vivint a Cabezón de la Sal, no té intenció de recórrer la sanció ni de bon tros acudir al TAS (Tribunal d’Arbitratge Esportiu) degut, entre altres coses, a la quantia econòmica que li suposaria el recurs. D’altra banda, tenint en compte els antecedents en casos similars, la demanda difícilment prosperaria.

No es deixarà en blanc la victòria

L’UCI, d’altra banda, no deixarà en blanc la victòria del 2011, i Froomeja és oficiosament el vencedor d’aquesta edició en la qual sorprenentment va sucumbir al poder de Cobo. El ciclista càntabre, a més, va formar part del conjunt Saunier Duval-Scott que es va retirar del Tour del 2008 després del positiu del seu cap de files, l’italià Riccardo Riccò. Cobo va ser proclamat guanyador de l’etapa d’Hautacam després de la també desqualificació del seu company Leonardo Piepoli, en una altra ronda francesa desgraciadament marcada pels escàndols de dopatge. 

¿Per què ara?

¿Per què ha aparegut ara el positiu de Cobo vuit anys després de la seva victòria? Doncs perquè l’UCI, seguint els passos del COI en els Jocs Olímpics de Pequín i Londres, on està reescrivint la distribució dels podis, reanalitza les mostres o interpreta en aquest cas els valors del passaport biològic segons els últims avenços tecnològics, positius que no van aparèixer en el passat a causa que no es podien detectar. A més, als 10 anys prescriu qualsevol sanció de dopatge tret que hi hagi una confessió pública com va ser el cas de Lance Armstrong.

Notícies relacionades

“Sota cap circumstància –explica a aquest diari una font solvent– l’UCI deixarà en blanc la victòria del 2011 ja que el casd’Armstrong  va ser excepcional i no es van atribuir els triomfs a ningú perquè servís d’exemple a futures generacions”.

La retirada

Cobo va guanyar la Vuelta del 2011 amb l’equip Geox. Després va fitxar pel Movistar on no va aconseguir cap victòria durant dos anys. Es va retirar el 2014 corrent amb el conjunt turc del Torku Skesport. Des d’aleshores porta una vida discreta i apartat de l’esport vivint al seu barri de La Pesa, a Cabezón de la Sal.