homenatge ciclista

El Tour de França tindrà 20 mallots grocs commemoratius

La prova festeja el centenari de la peça dedicant-les a rostres de campions com Induráin i a símbols de França

amarillo-tour

amarillo-tour

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Explica la llegenda que el 1919 un pioner del ciclisme anomenat Eugène Christophe va ser el primer corredor que es va vestir amb una peça tintada en groc amb què els organitzadors del Tour volien distingir al primer classificat de la general de la resta dels corredors. D’aquesta manera, els aficionats que eren a les cunetes i els periodistes que seguien la carrera distingien el primer de la taula de la resta dels participants.

Christophe mai va guanyar el Tour. Es va fer famós per trencar la forquilla quan estava escapat, en plena ascensió al Tourmalet. Com que, a diferència d’ara, no hi havia cotxes d’assistència va haver de baixar amb la bici trencada, buscar un ferrer a Sainte Marie de Campan i reparar l’avaria. Va perdre el Tour, per descomptat, però el seu nom va entrar en la llegenda de la carrera. En l’etapa 13 de la pròxima edició de la ronda francesa, reservada per a l’única contrarellotge individual de la carrera (el Tour a diferència del Giro retalla el nombre i els quilòmetres d’aquest tipus de modalitat) el primer classificat de la general exhibirà un jersei groc on figurarà imprès el rostre de Christophe. Però no serà, ni de bon tros, l’únic campió homenatjat en el Tour 2019 que s’inicia el 6 de juliol a Brussel·les.

100 anys.

El jersei groc compleix 100 anys i per aquesta raó l’organització de la ronda francesa, segons una idea inicial del patrocinador de la peça, Le Coq Sportif,  ha dissenyat 20 mallots commemoratius que estaran dedicats als més fantàstics campions de la prova i a diversos símbols de França i de la mateixa Grande Boucle. I, per descomptat, no falta Miguel Induráin, l’únic ciclista que ha guanyat el Tour cinc vegades de forma consecutiva, entre 1991 i 1995, entre els ciclistes que rebran l’afecte de la carrera.

A l’etapa 2 s’inicia el particular homenatge del Tour. El primer classificat portarà un jersei amb la imatge de l’Atomium de Brussel·les, ja que als peus del monument de la ciutat de Brussel·les finalitza la contrarellotge per equips. A l’etapa 3, que sortirà de Bèlgica per finalitzar a l’Epernay, el bressol del xampany, apareixerà el rostred’Eddy Merckx, ‘El Caníbal’. Aquest any es compleix el 50è aniversari de la primera de les seves cinc victòries a París. L’etapa quarta surt de Reims amb la imatge de la seva famosa catedral en el disseny del mallot. L’etapa cinquena servirà de tribut a Jacques Anquetil, el primer que va guanyar cinc Tours. Una imatge d’espectadors a la carretera, com a record del públic que espera hores i hores el pas del gran grup, figurarà a la peça que s’exhibirà durant l’etapa sisena, mentre que en la setena es mostrarà una rèplica del Lleó de Belfort, l’estàtua més famosa de la ciutat d’on sortiran els ciclistes el 12 de juliol.

Tribut a Hinault

Bernard Hinaultserà el protagonista en la vuitena etapa, un altre dels pentacampions de la carrera. L’etapa 9 surt de Saint Etienne, i es lluirà una imatge del seu estadi de futbol com a tribut a l’esport francès, al marge del ciclisme. La desena etapa arribarà a Albi amb la catedral d’aquesta ciutat al pit del primer classificat. L’etapa 11, preàmbul del Pirineu, es recorrerà amb el rostre dels quatre pentacampions (AnquetilMerckxHinault i Induráin) al jersei groc. L’endemà, etapa 12a (Tolosa, Bagnères de Bigorre) apareix la plaça del Capitol, la més famosa de la capital d’Occitània.

El mallot dedicat a Miguel Induráin / (ASO)

Notícies relacionades

Després de l’homenatge a Christophe durant la contrarellotge d’Albi, els ciclistes arribaran al cim del Tourmalet, en la principal etapa del Pirineu i, evidentment, una imatge de la muntanya figurarà en el disseny del mallot groc de la 14a etapa abans que sigui ja Induráin l’homenatjat durant el comiat del Pirineu, en la 15a etapa que va de Limoux a Foix.

La tercera setmana es reserva per destacar les Arenas de Nîmes (etapa 16a), el famós Pont de Gard (etapa 17a), el Galibier (etapa 18a), l’Iseran (etapa 19a), la lluita pel podi (etapa 20a) i l’Arc del Triomf, que passejarà, sobre les llambordes dels Camps Elisis el vencedor final de la carrera. Lance Armstrong, com era d’esperar, no apareix a les notícies.